2022-02-07 433 瀏覽
大胃王朋友今晚約左我去佢屋企附近既餐廳食飯,哩間餐廳位處北角匯附近,餐廳外表中式帶有份懷舊的味道,入到去睇下Meau,食物款式以意大利菜為主,大胃王朋友話叫個二人套餐,我就想食意大利菜中出名既雲吞,朋友話哩度既pizza都唔錯,叫我叫埋。兩人套餐包左餐湯、沙律、主食(意粉/意大利飯)、甜品及兩杯飲品,我地就叫左一款特飲及一款花茶品嚐 。特飲:草莓&蕃石榴乳酸梳打用Rocks杯裝住,望落充滿夏日氣息,將底部既果汁攪伴一下就變成淺橙色,飲落有士多啤梨和乳酸既味道,更增進食慾感。 洛神花玫瑰茶用全透明壺及杯上,睇落高貴雅緻,壺內除左見到一朵朵玫瑰花仲有茉莉花,店員加左蜂蜜調和酸味,飲落更甜蜜。蔬菜湯哩個湯獨特之處係當中有好多唔同種類既蔬菜混合煮成,令到個湯更有不同層次,湯底係羅宋湯既味道,保持返傳統西湯特色。日式芝麻汁豆腐沙律好大碟,4片厚身豆腐放係沙律菜面淋埋胡麻醬汁,蔬菜新鮮兼食到唔同既口感味道。 主菜1:海鮮意大利飯海鮮全放於飯面,飯係混合左白汁加上芝士磨片,芝士味濃郁。主菜2:厚切豬扒配蘋果醬塊扒真的好厚身,保留原汁原味,配搭烘烤過既蒜頭和蘋果醬食,簡單滋味。芝士煙肉辣肉腸薄餅piz

特飲:草莓&蕃石榴乳酸梳打
草莓&蕃石榴乳酸梳打

洛神花玫瑰茶
洛神花玫瑰茶

日式芝麻汁豆腐沙律
日式芝麻汁豆腐沙律

主菜1:海鮮意大利飯
海鮮全放於飯面,飯係混合左白汁加上芝士磨片,芝士味濃郁。
海鮮意大利飯

主菜2:厚切豬扒配蘋果醬
厚切豬扒配蘋果醬

芝士煙肉辣肉腸薄餅
pizza係薄底,材料鋪滿整塊餅面,咬落超脆口就如食餅乾一樣的聲音。
芝士煙肉辣肉腸薄餅

波菜芝士雲吞配忌廉汁
波菜餡既意大利雲吞與結身既芝士洋蔥白汁,好match。
波菜芝士雲吞配忌廉汁

甜品
原本點左馬路村柚子布甸,但食完其它野先知哩款巳售清,侍應用了Tiramisu取替。

哩度坐得舒服,每款食物都好好味,用心烹調,而且套餐包埋壺自選花茶或特飲,唔洗額外加錢享用,感覺更加著數。

2022-01-05