2010-04-24
同frd book左星期四夜晚7:30,去到勁少人,似乎閒日唔book都ok.如此地段,雖然係閒日,但晚飯時間竟然無乜人就實在有d驚訝.約莫到9點後至開始坐到接近滿座.book果陣明明話無左+$30清酒任飲,但去到又有...據唯一飲酒既友人講, d酒飲得出有溝水,但入口ok.另外你落order寫既份量,同佢上枱個份量係完全無關的.例如雞翼,寫4黎6件,第二round寫3又黎左8件,靠直覺寫吧...刺身: 普通放題質素.估佢唔到歐洲火山灰停飛都仲有三文魚食.係飛得番,賣剩存貨,定入大陸貨?食落ok.牛肉粒: 普遍軟熟,但有時會有一兩粒食落有渣.有肉味但不濃,調味偏淡.豬扒肉(大概係咁既名): 明明好似係豬頸肉...?肥美,彈牙,仲要面頭有微微焦黃,小弟非常欣賞,黎左兩round.帆立貝: 無乜海鮮既鮮味,咬口ok,但煎熟之餘面頭有油而又唔係煎脆左個面,調味亦淡.唔係食鮮甜,唔係食濃味,又唔係食香口,唔識欣賞...炸豆腐: 面頭炸粉炸到有少少硬,但內裡豆腐依然軟滑,伴汁加木魚絲同蘿蔔蓉上.炸蠔: 普通水準,有frd覺得好食,可以一試.餃子: 本來見無跟餃子汁上仲想叫佢拎,點知有frd咬左啖
book果陣明明話無左+$30清酒任飲,但去到又有...
據唯一飲酒既友人講, d酒飲得出有溝水,但入口ok.
另外你落order寫既份量,同佢上枱個份量係完全無關的.

炸蠔: 普通水準,有frd覺得好食,可以一試.
餃子: 本來見無跟餃子汁上仲想叫佢拎,點知有frd咬左啖話已經落左.皮唔會炸得太實,加上餃子汁本來就好味,可以一試.
炸薯餅: 怕飽肚寫2試下,點知黎左一件再中間割一半,只試左1/4件.雖然得果一啖味道試唔真,但感覺良好.
蝦天婦羅: 炸漿太厚,蝦無味,成班天婦羅魔只嗌一round就算
蕃薯天婦羅: 估佢唔到炸漿反而非常薄,紫芯蕃薯非常紫非常甜,而且本身切得薄,唔會點飽肚,絕對值得一試.當然蕃薯呢家野一造造甜唔甜的,萬一有人幾個月後食落覺得完全唔甜既我都唔係有心浪費你quota...
白魚肉天婦羅: 炸漿無味再加上魚無味,唔知食緊舊乜,不試也罷.
串燒蕃茄: 小弟無試,朋友認為好味.
煙肉車厘茄串: 煙肉香口而車厘茄帶酸提升口味.本身已經係好配搭,亦好難失手,值得一試.
串燒雞翼: 全部中翼下面關節已切開.一串兩隻,寫4黎左6隻,寫3又黎左8隻,唔知點計勁怪.非常香口惹味,友人重口味加七味粉覺得更正.非常推介.
串燒冬菇: 味道普通無乜印象,無乜菇香味.
薄燒牛肉: 印象不深而且麻麻地.
金菇牛肉卷: 味道普通,好少燒汁.

漏單比想像中嚴重.記得既至少有牛舌同煎大蝦無黎.特別係大蝦落左兩次單,之後last order問我地有無野未黎時催多次都無左影,但隔離枱又有得食,明顯係漏單唔係賣晒.

甜品有: 雪米糍(x2), 芝麻雪糕, 豆腐雪糕(當日售罄), 紅豆雪糕.雀巢公司雪糕原杯咁上.本來以為雪糕都係任食的,點知睇真d張紙下面有行細字寫每人一客...

有樣野抵讚.食到尾聲飽晒有d時間剩就大家坐低打下機.不知不覺over左半粒鐘(當時約坐滿8成客,幾乎得番bar枱位剩)都無催過,亦無收d食唔晒既野.當然如果bar枱都坐得七七八八可能會催鐘,就算唔催我地都會唔好意思即刻走,但未坐滿所以無催過我地呢一點實在感覺良好.為左呢點再加食物水準唔錯,肯定會再幫襯!
2010-04-22