2020-10-30 666 瀏覽
原本同老公想去天后惠康果邊嘅越南餐廳食嘢,點知冇開,唯有去試下成日見到但一次都冇入過去嘅星越食。呢間舖頭面積好細,坐落係間serviced apartment 地下位置。入到去感覺都幾 cozy ,兩位廣東話唔係好正嘅職員可能越南人?一個負責咖啡茶水,一個負責熱食,都好有禮貌~餐廳嘅餐牌食物種類唔多,老公叫左越南湯河,我就叫左牛撈檬粉。一上枱嘅感覺係好大碗~湯牛河味道係正正常常,牛肉好滑;我果碗撈檬一食覺得有種嘅特別又熟悉嘅味道,好香好醒神,諗黎諗去覺得係檸檬葉但又唔肯定,最後出門口前問左職員佢話佢香茅不過我冇見到香茅係𥚃面,下次要再試真啲先。牛肉分量都算係咁,食果時唔洗落太多檬粉汁因為原味都唔錯,今次自己就重手左😅,食食下再加檸檬汁同辣椒粒又再提鮮到另一個味道,唔錯。我地入去見到位男士叫左牛肉撈檬、越南春卷同越南咖啡,都幾chill,下次都可以叫埋杯咖啡慢活下。

2020-10-25