2016-10-03 3782 瀏覽
真係好耐無係香港食過一間咁有韓國FEEL 既韓國餐廳,所以真係要寫一寫。話說上兩個星期同班friend gathering, 有朋友想食韓國野,於是就搵左梨滿園,近近地又唔太貴。一坐底已經上左六碟伴菜,同韓國果度D餐廳一樣,可以任添!對中意食泡菜既我來講真心幸福! 好入主題...(下文以SS級, S級 同 A級 標示推薦LEVEL)一班餓鬼一開斎緊係要叫肉!牛肋骨叫左醃既,醃得好入味﹐但又唔會太咸搶左牛肉既鮮味。(S級)特級紐西蘭羊架,無醃。侍應姐姐教我地要沾韓國麻油來食~ 果然,沾左麻油之後好食好多,本身唔中意食羊既我都食晒成件羊架(S級)韓式秘制豬手,熟食。侍應姐姐教要用生菜包住來食,好正!(S級)食韓國野一定要叫啤酒炸雞,但我地無叫啤酒, 叫左農酒同燒酒。炸雞比較普通,但果隻甜酸醬真心正,仲有原來食完要再食件泡蘿白,咁先解膩!!!(A級)之後8隻大胃王追加:人參雞湯,水準以上,未至於好有特色,但侍應姐姐幫手剪埋,加分!(A級)帶子非常新鮮,有D似火炙帶子加上韓式醬料,味道更有層次,食到帶子既鮮味同醬料既香味!(SS級)韓式牛肉八爪魚鍋味道雖然無一種食完嘩出來既感動﹐但勝在足料,牛

好入主題...
(下文以SS級, S級 同 A級 標示推薦LEVEL)

一班餓鬼一開斎緊係要叫肉!
特選牛肋骨
特級紐西蘭羊架
韓式秘制豬手
炸雞
韓國農酒
之後8隻大胃王追加:
人參雞湯
人參雞湯,水準以上,未至於好有特色,但侍應姐姐幫手剪埋,
加分!(A級)
鮮帶子
韓式牛肉八爪魚鍋
韓式牛肉八爪魚鍋味道雖然無一種食完嘩出來既感動﹐但勝在足料,牛肉同巨型八爪魚帶比我一份滿足感,食完加個辛拉面落去,個面吸左湯汁之後特別美味
(S級)
蛋包蝦
最後最後, 一定要講依個蛋包蝦,依個平凡既名字之下原來暗藏驚喜!!! 明明同炸蝦天婦羅一樣都係蛋同蝦但味道同口感都好唔同。依個一定要襯熱食,外皮蛋味很香,裡面既蝦好彈牙!蛋同蝦中間唔似天婦羅咁有空氣﹐所以咬落有種啖啖肉既感覺。(SS級)

同埋我之所以覺得好有韓國FEEL 係因為D侍應會來問要唔要添伴菜,又會教我地D野點食最正! 其實咁先係一間對食物負責既餐廳。因為無論材料幾新鮮,廚師煮得幾好,但食客唔知點食法先係最好,就真係浪費食材又浪費廚師心機了!(SORRY, 有感而發)
哈哈...8個大胃王食既野當然唔止咁少啦~ 寫寫下食評又肚餓添! 其他食物大家自己睇相啦!
鮮大蝦
2016-09-20