2018-08-25 991 瀏覽
嚟大坑搵食, 好多次都係食日本菜,因為呢度除咗西餐,有唔少高質素嘅日式小店,而呢個舖位嘅都幫襯過幾次,呢晚再嚟,發現原來轉咗手,睇過食評都唔錯,都係居酒屋嘅風格,行過又有唔少客人,又再嚟試試。食物方面有刺身,壽司,小食,仲有係Bar枱前即制嘅串燒,另有一大個酒櫃,可配埋即切嘅風乾火腿,好啱一大班人嚟飲酒傾計。我吔唔飲酒,都有好幾款Moctails供選擇,揀咗No. 13 Punch,試下有幾特別,原來同Fruit Punch 差不多,整體都好夠fresh。壽司先揀個壽司盛六貫,另散叫咗三件壽司,餐牌上有分六貫/八貫/十二貫,想知係咩就要問店員,佢就會拎個平板電腦過嚟話你知。我吔揀嘅六貫有五件放係竹碟上,仲有一件蝦壽司就同其他散叫嘅用咗另一件碟上,相信呢個應該只係師傅隨心地放得靚靚地。每件壽司都好精緻,好明唔係連鎖店嘅大量生產貨色,飯唔會好易散,刺身亦好新鮮同夠凍。好味嘅刺身令人不得不encore,揀咗三文魚腩五切,一睇就知好夠肥美,亦放得好有心思。五件啱啱好,太多又會太膩。小食方我吔揀咗海膽茶碗蒸,雖然係比較普通嘅菜式,但都食得出佢嘅廚藝,佢其他配料唔多,只有少許蟹柳同肉粒,真正畀你食

食物方面有刺身壽司,小食,仲有係Bar枱前即制嘅串燒,另有一大個酒櫃,可配埋即切嘅風乾火腿,好啱一大班人嚟飲酒傾計。

小食方我吔揀咗海膽茶碗蒸,雖然係比較普通嘅菜式,但都食得出佢嘅廚藝,佢其他配料唔多,只有少許蟹柳同肉粒,真正畀你食佢嘅蒸蛋。如果份量多番啲而唔係半碗,應該會更吸引。

想食啲菜,諗住叫個沙律食下,揀咗鱈魚乾柚子刺身沙津,有啲期望,點知令人失望,以為係有沙律菜嗰種,雖然個賣相幾特別,但完全冇菜,連柚子都應個只係個汁,冇見到有柚子肉,只係鱈魚乾包住啲刺身,味道係唔錯,但如果餐牌上寫清楚會好啲。

另外我吔就揀咗好幾款串燒...........
PRIME一口牛:食串燒當然唔可以唔叫牛肉啦,呢個個名仲好似好吸引,加上唔算貴 ($48),仲好夠肉汁,完全係抵食。

鹽燒雞皮:我吔向來都唔係雞皮愛好者,但見餐牌上頭五款串燒都係雞皮類,就叫個最簡單試下,果然幾特別,店員仲強調雞皮有不飽和脂肪,係健康食物,食落又真係唔錯,燒嘅過程去除咗多餘嘅油份,食落唔會太油之餘又有啲脆口,真係值得一試。

燒茄子:呢個又係比預期中好味,以為佢會係一串兩至三件嘅茄子,厡來係加咗燒汁,芝麻,蔥花,茄子燒到好夠淋,有醬汁之餘又唔會太濃味,好味!

芝士白菌:食落似燒白蘑菇加上芝士,以為會有啲似錫紙包住嘅芝士焗白菌,佢嘅白菌燒得好香,但加上芝士感覺上有點唔太夾,也許只係燒白菌會好啲。

三文魚鯺:呢個比較少地方有,就算有都只係好小的兩片,但呢度都算多肉,以$18嚟講好抵食,個邊又燒得好夠脆口。讚!

燒三文魚頭:呢個係餐牌上冇嘅,我見佢有燒三文魚腩,連三文魚鯺,以佢餐廳嘅格局,冇理由冇燒三文魚頭,就好奇地問下店員,原來係有嘅,三文魚之外,仲有油甘魚等嘅燒魚頭。比較鐘意三文魚頭冇咁油,只係$45半個,就試下。可能係餐牌以外嘅食物,所以就要等下喇,同其他燒物一樣,都燒得唔錯,唔會好油,只係其中一件有啲過鹹,值得等二十分鐘!
題外話/補充資料: 可能唔算多客人,店員好快就會幫客人收走枱上食完嘅碟,如果想同朋友專心傾計/怕會時常畀店員disturb,可能就唔適合嚟呢度傾計喇。
2018-08-23