2018-04-13
同朋友係旺角打完波,走到黑布街搵野食,行下行下,就見到呢間充滿迷幻感既車仔麵店。餐廳用上夢幻感強烈既藍色,從外面看進去再有一點80年代老街坊既感覺。也正正係呢一種Vintage既感覺,吸引佐我同朋友入內幫襯。走進餐廳,會發現一隻 Star War 既白兵 站著迎接客人。這時候我和朋友只想到一句:「有Taste。」看來餐廳的老闆也是看 Star War 長大的80後?門外放了一個和80年代有點格格不入的平版電腦,讓客人可以自己落Order ,再用八達通付款。而不喜愛高科技的,也可以用傳統的方法 - 劃紙仔,餐廳同樣歡迎。也劃紙仔的方法更合我的心意,不竟我有選擇困難症,還是乖乖找個位置坐下慢慢揀吧。最後我就揀佐 黑椒汁牛粒($12),牛孖根($12),雲吞($10),黑牛柏葉 ($10),再加上油麵 ($10)既麵底。湯底既選擇都幾多,有比較特別既蝦湯,亦都係我既最後選擇。配料有蔥花,炸蒜,榨菜,芝麻,都係免費既。佢地既車仔麵都幾大碗,配料大約每款有3-4塊,特別要推介既係佢地既牛孖根,超入味,食落骨膠原超爆勁,有槳口既感覺,其次既黑牛柏葉都係必點之選,不竟在別家車仔麵店比較難有機會吃到。
這時候我和朋友只想到一句:「有Taste。」
看來餐廳的老闆也是看 Star War 長大的80後?
湯底既選擇都幾多,有比較特別既蝦湯,亦都係我既最後選擇。
配料有蔥花,炸蒜,榨菜,芝麻,都係免費既。
而佢既蝦湯味道都幾濃,雖然沙爹汁都會有少少蓋過蝦味,但係都會有D after taste 既感覺。
咸蛋蟹肉 $15
近期興上咸蛋乜乜,而餐廳也來湊一下熱鬧,出了這款咸蛋蟹肉,有D似黃金蝦既蟹肉版,幾特別,而且唔算貴。
腩汁通菜 $15
食菜有2個食法:
1係跟車仔麵一齊上,就平D,$8一款。
2係跟汁另碟上,就貴少少,$15一碟,但係份量就多好多。
最後我地選擇佐後者,佢既份量3個人share食都仲得。
飲品就跟車仔麵加$8/ $11 就連埋,都幾大杯,必跟啦。
車仔麵從來都係男人的浪漫,因為可以隨自己食量,銀包既深度瘋狂任Order,而呢間車仔麵既食物質素又夠高,值得我地再訪。