餐廳: 金華冰廳
資訊:

2018-07-02 494 瀏覽
只係試左個早餐嗲牛麵加凍檸茶送蛋加火腿同香腸麵好咸自己煮仲好食十蚊個菠蘿油好普通....應該添好運菠蘿叉燒包好味好多服務十級惡劣大陸味濃澳牛哥哥仲好人過果度d大陸呀完全配唔上冰室既香港歷史感覺回頭指數係零 相就冇影喇 因為真係唔好食冰室,又叫冰廳,廣州話用以稱呼冷飲店。其是南粵地方一種主要售賣冷飲、雪糕及沙冰等冷凍食品的飲食場所,起源發跡於省城。在香港流行於1950至1960年代,被認為是茶餐廳的前身。過往廣州的冰室會經營雪糕、凍奶、冰水,兼營咖啡、奶茶等熱飲和西餅麵包,而香港冰室由於法例限定持有「小食牌照」,只能售賣飲品、三文治、糕餅等,而不能供應即時製作如炒飯、小菜等主食。後有不少香港冰室改領到食肆牌照,轉型為茶餐廳,雖稱「冰室」但運作模式及供應的食品與茶餐廳無異
只係試左個早餐嗲牛麵加凍檸茶
送蛋加火腿同香腸