2022-09-03 355 瀏覽
尖沙咀鬧市裏面竟然開間壽司外賣專門店,呢間鮨瀛海相當高質,全部都係飛機直送,令人有返喺日本食壽司嘅感覺。第一次幫襯,少少哋試吓先。飛機直送係屬於廚師發板,我偷睇到另一客人買嘅確係有啲分別。真鯛即係香港人所講嘅赤鱲,肉質比較結實,彈性十足,入口釋放出油脂,味道甘甜。赤伊佐目就係香港講嘅雞魚,肉質柔軟中帶點爽脆,魚油適中,作為刺身比熟食嘅味道更佳。劍魚腩嘅味道並不陌生,佢嘅肉質柔軟亦充滿油脂,但鮮甜而不油膩。魴鮄近年喺香港比較優質嘅壽司店都會見到,肉質鮮甜爽口,我對爽口嘅刺身特別情有獨鍾。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂肪厚充滿魚油香,入口甘香細膩。剝皮魚係香港人稱呼為沙鯭,脂肪含量相對較少,而蘊含豐富嘅蛋白質同其他營養元素,健康又美味。白玉貝肉質厚實爽口,就好似食緊爽口嘅蟶子一樣,同時亦帶有鮮味。左口魚邊一向都係我嘅至愛,滑滑嘅口感加上炙燒嘅炭燒香味,再配以少量蔥花,味道怡人。另外仲揀選咗店員推介嘅軟綿綿手卷,入面有黑松露玉子、左口魚邊同埋穴子,三款材料都係非常軟滑,連埋飄香柔軟嘅珍珠米,真係好有軟綿綿嘅感覺。呢間鮨瀛海嘅出品整體感覺都好好,用料新鮮,服務亦好好,所以絕對值呢個價錢,下次經過我都
第一次幫襯,少少哋試吓先。
飛機直送係屬於廚師發板,我偷睇到另一客人買嘅確係有啲分別。
飛機直送8貫
真鯛
赤伊佐目
劍魚腩
魴鮄
深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂肪厚充滿魚油香,入口甘香細膩。
深海池魚
剝皮魚
白玉貝
左口魚邊
軟綿綿手卷
呢間鮨瀛海嘅出品整體感覺都好好,用料新鮮,服務亦好好,所以絕對值呢個價錢,下次經過我都會再買啲返屋企品嚐。
外賣自取
飛機直送8貫