2020-01-14 578 瀏覽
星期五收工心情特別好,約朋友食飯都唔駛急急腳走人,所以決定同友人打邊爐,可以坐耐d之餘又可以慢慢食、慢慢吹水。今次去既火鍋店,係openrice評價好高,睇食評得知晚市除左可以打邊爐外,仲可以揀打邊爐加日式料理,另外仲有質素唔錯既甜品提供。見到好評咁多,最終係幾間餐廳選擇中勝出。我同友人晚上6點到達,當時入座率大概4成,眼見大部分客人枱上無日式料理,估計只係火鍋放題。我地避免眼闊肚窄,所以揀左齋火鍋,當日收費為$198+1。湯底選擇唔多,連最基本既沙嗲湯底都無,結果揀左蕃茄牛粒湯,但唔好味。火鍋配料紙有三張,一張係新鮮肉類、一張係加工類、一張係海鮮類,另外出面仲有蔬菜配料。新鮮肉類配料 – 美國極上牛肉、特選豚肉牛肉望落幾靚仔,切得幾薄,碌幾下就食得,不過牛味好淡好淡,如果點佐料食完全食唔到牛味,而且口感比較鞋口。豚肉係肥d,但幾有豬味,個人覺得比牛好味。海鮮類配料 – 我點左海蝦、蠔、鮑片、鯇魚骨腩、帆立貝、牛栢葉、墨魚滑海蝦細隻但有蝦味;蠔、飽片正常;鯇魚切得太薄,煮完散哂;帆立貝同墨魚滑無味。加工類配料 – 全部都係入口貨,味道正正常常;友人本身中意食凍豆腐,但湯底唔好味,結果都

今次去既火鍋店,係openrice評價好高

湯底選擇唔多,連最基本既沙嗲湯底都無
,結果揀左蕃茄牛粒湯,但唔好味

新鮮肉類配料 – 美國極上牛肉、特選豚肉

豚肉係肥d,但幾有豬味,個人覺得比牛好味。

加工類配料 – 全部都係入口貨,味道正正常常;

友人本身中意食凍豆腐,但湯底唔好味,結果都變得唔好味;響鈴唔脆就一定,但估唔到無炸魚皮提供,有d失望。

出面配料區 – 有啡邊既唐生菜、唔甜既粟米、無炸過既芋頭件、腐竹(唔係炸支竹)、鮮冬菇、豆卜、即食麵、芋絲等。

甜品反而比較特別

-         芭菲,抺茶雪糕ok,但脆脆有少少放耐左既味

-         窩夫,呢個最好味,粉漿落得比較少,所以唔厚實,外脆內少軟,但雪呢拿雪糕唔好味,太甜
-         榴蓮班戟,我無試到,但我見隔離枱食左好多件,應該唔錯掛
-         芝士杯,唔係真芝士,奶味好重,懷疑係用奶溝出黎,但消化餅底有怪味

-         Oreo朱古力慕斯,正常
-         楊枝甘露,無乜料,得d好稀既芒果蓉

老實講,呢間餐廳火鍋配料選擇係我食過咁多間類似既放題店中最少,質素亦係最麻麻,唯一賣點係甜品較有特色,但火鍋係主、甜品係輔,甜品再好(只有窩夫比較好),都唔值呢個價錢。好難理解點解咁多好評,唔通一定要加配埋日式放題先叫正?! BTW,我唔推介呢間火鍋放題餐廳。
2020-01-10