雖然近來全香港餐飲業市道低迷, 為求走出困局真是花盡心思吸客, 我身為一位小市民, 真係無乜野可以做, 唯有身體力行,多些消費盡點棉力幫助一下經濟。  放工後來到熟悉的銅鑼灣二千年廣場 Babbo Trattoria                 數年前來過 Babbo Trattoria 品嚐全統意大利菜,因為它的手功烘烤麵包令我留下深刻印象。所以這晚重臨我懷著厚望。晚飯時間預期客人不多, 我們兩人被安排在寬敞的四人卡位 。 餐廳裝潢和幾年前無改變過, 看上去略帶點舊, 燈光同樣昏黃,同樣堅持出品全素意式美食。意大利菜一般份量較大, 我們都唔想浪費食物,所以先點了兩個碘盤和一個 PIZZA轉眼間頭盤已上枱 $78 做法相當簡單用上比拳頭細新薯,以迷迭香 、大蒜、橄欖油烤焗,完成後再灑上限許松子仁 增加口感。薯仔基本上唔雖要用身刀都可以分開, 粉糯程度可見一斑;皮薄微脆, 好似食緊一片薄薯片一樣。而薯仔本身無味, 其香味來自香草、大蒜等,我覺得最突出是天然海鹽, 將著仔味吊晒出來, 香口之餘沒有薯條的熱氣,  有驚喜。 炒蘑菇佐蘿勒鮮蝦 $138用上兩款不同大菇切粒,加上蘿勒醬快炒

所以這晚重臨我懷著厚望。

晚飯時間預期客人不多, 我們兩人被安排在寬敞的四人卡位 。

轉眼間頭盤已上枱 [迷迭香烘烤馬鈴薯] $78

炒蘑菇佐蘿勒鮮蝦 $138

用上兩款不同大菇切粒,加上蘿勒醬快炒、香菇柔軟入味、充滿牛油香。

質感細嫩芝士令香味更昇華; 顏色鮮橙的大蝦肉, 肉質爽口,富彈性,整體沒地方可以挑剔。

我相信作為一間意大利餐館, 有幾樣食物一定要做得好,而 PIZZA 當然是其中一種唔可以失分的。

Monte Branco 帕爾馬火腿乳酪$178

每一個PIZZA 絕對是即點即做, 客人可以親眼看著PIZZA 的製作過程, 保證是即點即烘。

千呼萬喚的PIZZA終於上枱, 外籍女店員先為我們切開PIZZA,  真是一邊望一邊流口水。

一手拎起一片薄而有質感的PIZZA 放進口, 餅底做得好完美 ,薄而香脆,相當有嚼勁,陣陣麵粉香和帕爾馬火腿咸香亙相揮映,芝士夠多夠

RICH, 味道超香濃、美味,水準之作。

留肚食甜品 Traditional Tiramisu $68

每當在意式餐廳用餐我必點這款經典的意大利甜品

賣相十分常精緻, 絕對能夠挑起我第二個胃食慾。

可可粉佈滿Tiramisu面,   令層次更豐富; 每一口也透出咖啡酒香,味道由淡轉濃;mascarpone cheese 又香又滑,口感濕潤之餘,入口即溶, 不容

錯過。

再次來 Babbo Trattoria 感覺更好,所有食物也超乎預期地出色。

這家全統的意大利美食絕對令我留下了很深刻印象 。
2019-09-03
  • 迷迭香烘烤馬鈴薯