2019-08-18 998 瀏覽
🎐又黎到8️⃣月,又係八月之星的大壽🎂日子。📌野口同學同奧莉花師奶好耐未出場喇,事關她倆一個懷著小孩🤰🏻,一個忙著湊小孩🧒🏻,係得返熊妹仲咁自由身🆓。😝📌聽說懷孕媽媽會口味改變了,野口同學唔想食西餐咁濃味,竟然提出想食東南亞風味的越南菜,熊妹同花師奶當然奉陪喇。📌熊妹成日撘巴士🚌坐上層,經過旺角都望到位於雅籣中心1️⃣樓的《La’ taste》裝修別緻,餐廳幾寬敞咁,今次係機會一試喇,希望岩野口同學口味喇。📌晚上7點幾上到去,都唔算多人。📌餐廳有卡位🛋,有大枱,柔和燈光💡令人感覺舒服。📌開放式水吧位話設計夠簡潔,可以望住店員炮製飲料🍸。📌經典越南菜式都幾乎齊哂,串燒🍢、小食🥡、咖哩🥘、河粉🍜、撈檬🍲、炒粉飯🍚全部都好吸引。品越小食拼盤,$138📌我地仨加一係大食啲,先點個小食拼盤。份量都幾多下,有春卷、蝦餅、扎肉、豬頸肉米紙卷同酸辣鳳爪,幾抵食。春卷得一件切半,炸皮幾脆口,餡料係素菜,有木耳絲、胡蘿蔔絲、粉絲等等,味道幾唔錯。扎肉有4片,咸咸地的醃肉片,幾爽口,味道正常。蝦餅🍤炸起都幾熱♨️,一分為四,幾彈牙,點跟上的泰式辣醬真係幾惹味。冷盤酸辣鳳爪有5-6件,十分爽口,酸酸甜甜,辣味唔會太重,
🎐又黎到8️⃣月,又係八月之星的大壽🎂日子。

📌晚上7點幾上到去,都唔算多人。

📌餐廳有卡位🛋,有大枱,柔和燈光💡令人感覺舒服。

📌開放式水吧位話設計夠簡潔,可以望住店員炮製飲料🍸。

品越小食拼盤
品越小食拼盤,$138
📌我地仨加一係大食啲,先點個小食拼盤。

扎肉有4片,咸咸地的醃肉片,幾爽口,味道正常。

冷盤酸辣鳳爪有5-6件,十分爽口,酸酸甜甜,辣味唔會太重,非常開胃😋。仲有啲沙律菜🥗跟上,好新鮮。

越南菜好出名的米紙卷,係用米漿造成好似紙一般非常薄的米紙,包裹著一些香草🌿醃料,青瓜粒🥒,粉絲同豬頸肉🐷,係一款越南地道小食,沾上魚露味道又更佳喇。
串燒拼盤
串燒拼盤,$118
📌多人進餐最岩就係點拼盤,又可以開心share,又可以試到幾款小食,所以再來多個串燒拼盤。

經典配撘,豬🐷、牛🐮、雞🐥各兩串,再閣在一串燒菠蘿🍍上呈上,擺法有心思💕。
豬肉串肉質似係豬頸肉,比較爽口,岩野口同學。

牛肉串都幾有牛味,燒到十成熟又唔算老,岩一直喜好牛的花師奶。

雞肉串肉質嫩滑,唔會燒過龍變得鞋口,岩愛好雞的熊妹。

📌咸魚🐟青菜🥬,各有所愛🥰。
幾驚喜的係貌似伴碟的燒菠蘿串🍍又幾清甜喎!係新鮮菠蘿無添加糖的甜味,而且帶點燒烤味道,野口同學同花師奶都無興趣,讓熊妹KO左成串。

品越炒四蔬
品越炒四蔬,$78
女孩子要保持身型當然係好菜類喇🥦,四蔬有西生菜、芥蘭、四季豆、高麗菜就岩哂喇。

蒜蓉炒香味四溢,菜類款款都好新鮮爽口,清清淡淡又健康,係最快搞掂的一碟。

香茅豬排撈檬
香茅豬排撈檬,$72
仨大一小都要點款主食的,見隔離檬香,一大碟豬排🥩加一大碗湯檬🍜,熊妹係餐牌望來望去都揾到係邊款食物,所以就膽粗粗細問一下服務員問,原來係撈檬跟湯版,又幾好喎,有啲湯水濕濕地無咁乾嘛,一於show hand ✋🏻照跟喇。

香茅豬排都係煎得乾乾地的,但肉質都保持到淋嫩唔鞋,味道都唔錯,浸落湯又得,就咁食又得。

香芒黑糯米
香芒黑糯米,$42
📌一年一度八月之星生日喎,點可以無蛋糕助慶架?
事實上越南真係唔興蛋糕,咁就點個越南興的芒果糯米飯喇。

芒果🥭好甜喎!幾新鮮唔似放糖加工的。
糯米飯用上黑糯米, cup 模做成心型形狀💜,好驚喜啊!

味道甜甜的,好軟糯,好煙韌,一啖一啖放入口真係好邪惡,甜甜地唔覺唔覺食左好多澱粉質,再撈埋中間的椰奶,有幾肥肥食幾肥。
📌整體係一頓幾🉐的越南菜,小食、主食、菜類、甜品樣樣都充滿越南風味,坐得舒服,服務又好殷勤,係一餐感覺幾唔錯的越南菜經驗。✅
📌提提大家,唔好見到《La’ taste》係雅籣中心就以為係雅籣中心中間的入口撘𨋢上呀,上到去都只會平時見到的cotton on 呀,haggendaz呀,《La’ taste》其實係雅籣中心偏左邊的,所以係山東街,即對住KFC個邊有個入口上架,事關我們仨都各自入左雅籣中心中間的入口上,模錯門釘。😝
2019-08-13
生日