2021-09-22 27 瀏覽
天滿宮 (尖沙嘴)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•二人前和牛壽喜燒 $588+1套餐包括漬物三款、溫泉蛋蕃茄沙律、清酒生蠔、天滿宮炸雞、刺身盛四款、串燒盛四款、和牛壽喜燒、甜品日式蕨餅、兩杯特式無酒精飲品/清酒雞尾酒/冷泡茶(另見有一個優惠套餐,逢一至四七點半前離座,和牛套餐$388+1🥺🥺好抵)••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:餐廳首先送上漬物三款,分別係牛膀、香蒜同小黃瓜,雖然餐牌寫住小黃瓜,但其實係蘿蔔🤣三款最鐘意嘅係香蒜,蒜頭原頭咁漬,但無辣味,食嘅時候好香,係款好好嘅開胃漬物。溫泉蛋蕃茄沙律有滿滿嘅芝麻醬!加埋溫泉蛋有多種味道及層次~清酒生蠔係我第一次咁樣食一隻生蠔!店員指將生蠔浸入清酒大概15秒後就可進食,一食入口超重清酒味,但係係好順口,而且生蠔嘅味道後來就覺得更加強烈,幾特別!炸雞熱辣辣,外層夠脆,有調味,配蛋黃醬無得輸!刺身當日係赤蝦、帶子、三文魚同赤身。見過其他foodie
天滿宮 (尖沙嘴)
♥️餐點:
•二人前和牛壽喜燒 $588+1
套餐包括漬物三款、溫泉蛋蕃茄沙律、清酒生蠔、天滿宮炸雞刺身盛四款、串燒盛四款、和牛壽喜燒、甜品日式蕨餅、兩杯特式無酒精飲品/清酒雞尾酒/冷泡茶
♥️食評:
溫泉蛋蕃茄沙律有滿滿嘅芝麻醬!加埋溫泉蛋有多種味道及層次~
炸雞熱辣辣,外層夠脆,有調味,配蛋黃醬無得輸!
刺身當日係赤蝦、帶子、三文魚同赤身。見過其他foodie食會有唔同款式,視乎當日有咩新鮮!呢到嘅赤蝦係超級超級好食🥺帶子都好厚身,三文魚同赤身都ok。
串燒就係牛舌、雞軟骨棒、菠蘿同秋葵,不得不讚佢哋嘅雞軟骨棒,調味唔錯,而且啖啖肉又食到啲雞軟骨,口感一流,牛舌都唔會乾同韌。
去到呢餐嘅重頭戲,就係和牛壽喜燒,店員建議我哋先食蔬菜,之後先食牛,鍋入面有啲菜菇豆腐同埋一款類似薯粉嘅粉麵,非常之吸味。牛肉份量都幾多,牛肉味濃,配上壽喜燒甜甜哋嘅湯,再沾蛋漿😋😋好正
飲品都好特別,今次揀咗荔枝氣泡特飲同青檸柚子清酒特調,用清酒做底整嘅cocktail充滿日式風味,荔枝氣泡特飲就明顯飲到唔係用糖漿,用咗新鮮水果,好欣賞呢點,好飲。最後食埋甜品,日式抹茶蕨餅,好滿足!
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
天滿宮 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道41C號嘉威大廈地舖