2017-09-27 2736 瀏覽
上星期同幾個朋友一齊係尖沙咀行街 買左唔少野 大家都為左去旅行而買需要既用品~血拼過後 大家都好肚餓 要搵野食黎充飢 於是有朋友就提議去食泰國菜 因為之前喺九龍城食過覺得水準好好 想再去試其他菜式 於是我地就決定一齊去九龍城食晚飯~點知去到先發現冇開 我地就喺附近睇下有冇其他好食既餐廳 但由於朋友好執著地表示只係食佢心目中最正既泰菜館 我地就決定轉食其他菜式 利行下見到津屋爐端燒 九龍城竟然屹立左一間日本料理 我地心思思想入去試菜 😋😋我地去到既時候係7點幾 餐廳入面仲未有好多食客 但好快就人山人海 食客既笑聲不斷 氣氛幾熱鬧 我地見到有套餐 睇落好抵 不過諗諗下又想自己點唔同既菜式 所以最後我同朋友都係決定單點~枱面一早佈置好 日式既餐具、熱茶、紙巾、醬油等 一應俱全 非常貼心☺️餐廳設計既餐牌精美簡潔 有一本餐牌囊括所有菜式、食物 、飲品~ 食物方面 頭盤、主菜、燒物、刺身同埋甜品 每一道菜都非常吸引 至於飲品方面 佢地有咖啡、汽水、茶同埋特色飲料 任君選擇😍前菜 茄子x 魚 🍆🐟 $20首先上左一個頭盤 茄子配魚好正~ 兩者都係我既至愛!味道既清新 又帶點魚香 絕對係高質既前菜 令

前菜 茄子x 魚 🍆🐟 $20

首先上左一個頭盤 茄子配魚好正~ 兩者都係我既至愛!味道既清新 又帶點魚香 絕對係高質既前菜 令人胃口大開 😋😋

火燄三文魚沙律 $88

第一道就係火燄三文魚沙律 沙律好大份 我同朋友兩人有一份😋 啲三文魚份量好足 起碼有四、五片 每片都好厚肉好有魚油香味🐟~ 配埋沙律菜、新鮮番茄同醬料 唔單止口感好爽脆 味道都好有層次感 咸咸地 甜甜地 十分開胃👍🏼

啲火燄三文魚真係唔講得笑 每一片都好厚肉 仲要半熟 咬落口感好特別 又軟又爽口 😋😋

宮崎蠔 $68

再黎就係新鮮味美既生蠔😍呢隻湯匙般大既生蠔並非浪得虛名 佢新鮮每日空運到港 為左僻走啲腥味 用左特製醬汁同埋魚籽黎調味~呢幾隻蠔好肥美好鮮甜 我一啖將佢擺左落口 整個口腔都充滿住生蠔既鮮味 佢仲帶有少少海水既味道 食完令人回味無窮😋

為宮崎蠔黎一個近鏡~真係好肥美 食得出係新鮮同埋有質素既生蠔 食完口腔仲充滿鮮味同海水味 令人一試難忘 ☺️

串燒海虎蝦 $78

呢兩隻海虎蝦並非浪得虛名 佢真係好大隻 大隻過我地隻叉 蝦既面頭烘到金黃色 咬落肉質鮮美彈牙 味道好唔錯 🦐

海膽炒飯 $118

最後一道主菜就係海膽炒飯 炒飯內有蔥、雞蛋、青椒同洋蔥調味 冇用上任何肉類黎烹調炒飯 反而以蔬菜同蔥既香味為賣點 十分健康味美

海膽名貴大家都知 靚既海膽難求 而且數量少~我對海膽有陰影 因為曾經食過非常劣質既海膽 從此都好怕~但呢此食既海膽令我刮目相看 佢好鮮甜 完全唔腥唔臭 我終於有愛上海膽既感覺😍

飯後甜品 雪糕

飯後甜品點少得雪糕😍 有綠茶味同埋朱古力 兩隻味都係我既至愛😋 我揀左我最中意既朱古力雪糕 一邊食一邊覺得好滿足 😋🍦

我同朋友都渡過左愉快既晚上~餐廳除左美食之外 服務態度亦都好好~店員又好有耐性咁同我地介紹精選菜式 又不斷為我地加茶水 我同朋友都覺得好滿意 ☺️💕
2017-09-21