餐廳: 小黑糖 (宏生大廈)
資訊:

2019-04-15 54 瀏覽
今日個 lunch 無飲品, 我哋決定行過隔離飲珍珠奶! 呢間小店喺厚福街好顯眼, 喺一街都係霓虹光管既尖沙咀街頭, 頓覺呢間個招牌好型! 心大心細, 店員解說佢哋既配方係跟足台灣, 除左奶同冰, 其餘都係直接由台灣運到香港! 黑糖唔係用糖漿, 而係用黑糖磚炒成, 奶就選用明治 (曾有說用明治奶係最揼本的)! 門口有大大個招牌 “4.3牛乳 + 奶霜”$32, 即係黑糖珍珠鮮厚奶 (定係厚鮮奶呢? ) 我就試呢個! ~ 珍珠煙靭 (我好怕溶溶爛爛無咬口嗰 d 珍珠), 黑糖味香醇, 奶味好濃厚 4.3威力不容忽視! 正常甜度唔算太甜, 不過少甜可能更好! 同事乃一名抹茶控, 一眼就睇中宇治抺茶歐蕾珍珠 $32 (影相又靚) ~ 超濃抺茶味, 香濃醇厚, 正常甜度 ok, 少甜就會太苦 (我偷飲一啖) 唔會好勁奶味, 好夾!

黑糖珍珠鮮厚奶
宇治抺茶歐蕾珍珠