2018-09-23 69 瀏覽
一直都冇留意到原來深水埗大街有間咁有日本特色嘅拉麵舖。今日同鐘情食日本嘢嘅朋友行過,就決定入去試下。餐廳提供咗唔同嘅湯底,配料同埋麵質,我同朋友分别嗌左兩款唔同湯底同兩款唔同叉燒。海老火炙叉燒拉麵海老湯底鮮甜,配上超級多櫻花蝦,令食落每一啖都有勁大嘅蝦鮮味。火炙叉燒肥瘦均勻,經火炙後變得更香口而且惹味,入口即溶。黑蒜厚切叉燒拉麵濃郁嘅豬骨湯底加上黑蒜,令拉麵剛上枱就香氣撲鼻。 相比起火炙叉燒,厚切叉燒明顯厚肉得多,但仍然肉質鮮嫩,咬落唔會有太乾嘅感覺,而且非常夠味。加上蒜泥份量適中,唔會蓋過叉燒嘅味道,兩者配合得好好。溏心蛋溏心蛋非常鮮甜而且滑溜 更有流心,加落拉麵簡直錦上添花。薯片雞翼薯片雞翼可以話係今餐最大嘅驚喜。本來諗住嗌餘子食,但見到隔離兩枱都嗌咗雞翼,就決定試下。即叫即製,外脆內軟,而且脆皮仲食到陣陣既薯仔味,口感非常特別。作為一間位處於深水埗嘅拉麵店,食物味道超卓,而且價錢合理,誠意推薦。

海老火炙叉燒拉麵
海老火炙叉燒拉麵
溏心蛋
溏心蛋非常鮮甜而且滑溜 更有流心,加落拉麵簡直錦上添花。

2018-09-21
  • 海老火炙叉燒拉麵