2022-10-12
稻埕飯店 Dào Chéng Taiwanese Restaurant📍 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B105-B106號舖去睇林家謙演唱會前,同屋企人去咗尖東行街,行完永安都已到食下午茶嘅時間,於是就去咗近近哋嘅K11搵食。行咗幾層都無咩啱就食,突然見到呢間台灣菜門口大排長龍,我亦知道我媽咪好鍾意食台灣嘢,所以就決定試呢間餐廳。 💰$88稻埕骨膠原豬手滷肉飯 🍚呢個set係我叫嘅,一嚟我對重骨膠原嘅嘢食好有興趣,二嚟係下午茶嘅選擇唔多,撇除牛同鵝後,想食滷肉飯就得返呢個選擇。呢個set包一小碟前菜、半隻糖心蛋、一隻豬手同一碗細滷肉飯。佢嘅調味雖然同喺台灣地道夜市食嘅有啲出入,但勁啱我口味!我係好鍾意食到有中式香料、料酒同藥材味菜式,而呢個set無論係蛋、飯定豬手都有我講嘅元素,好好味!糖心蛋真係有流心嘅蛋黃,滷肉有肥有瘦,香而不膩,豬手皮Q彈,滿滿骨膠原,食完元氣滿滿!惟一美中不足係個前菜,應該係青瓜薑片,感覺係為咗中和油膩感而搭配一齊食,但味道太配,口感亦同其他食物唔夾,有少少違和感。 💰$75紅燒牛三寶自家手作麵 🍜雖然我戒左食牛,但成日都會出cheat,會飲牛肉湯同
💰$88
稻埕骨膠原豬手滷肉飯 🍚
💰$75
紅燒牛三寶自家手作麵 🍜
雖然我戒左食牛,但成日都會出cheat,會飲牛肉湯同食牛肉汁,欺騙自己只要唔食牛肉本體就得啦,哈哈!呢個牛三寶麵係我媽咪叫嘅,佢最鍾意試食唔同餐廳嘅台灣牛肉麵,而佢對呢間嘅牛肉麵評價都幾高,話牛𦟌唔韌,麵好有咬口,湯底好濃。我試咗裏面嘅紅蘿蔔同埋飲咗個湯底,同意個湯清得嚟好濃味,牛味唔會過濃,而且有牛𦟌,牛肚同牛筋,幾抵食!
💰$72
逢甲串B醉雞卷配自家製手作麵 🍜
呢款我老豆叫嘅醉雞卷係串燒嚟嘅,同一般食嘅醉雞料理唔同,唔會有好香嘅花雕酒浸住,但食落都有陣陣花雕酒香味。一人份量都算多,有四大舊,碗麵嘅湯底就比較清淡,麵量唔算多,果然一分錢一分貨。味道唔錯,但唔算好有台灣特色,算係以味道取勝嘅一個下午茶餐。
💰$38
滷肉(台稉米)飯 🍚
我妹話個餐牌嘅下午茶揀唔落手,於是淨係叫咗碗咩都無配嘅滷肉飯食。其實碗滷肉飯同我叫個set嘅應該一樣,計落其實都幾抵食!
[價錢 Price]
💰$0 (跟餐飲品)
凍柚子茶 🍊
雖然係免費嘅跟餐飲品,但係味道都幾好喎!配略帶油膩嘅台灣料理一齊食就啱啱好,而且凍飲仲唔需要額外加錢添!
💰$300
K11入面有好多唔同類型嘅餐廳,亦有好多唔同菜式供應,但我屋企人多數都係穩陣派,揀啲唔會點中伏嘅餐廳嚟食,下午茶嚟講唔算平,但又真係幾好食,所以決定俾佢四粒星,希望下次有機會再嚟食可以有多幾款選擇啦!