2011-10-09 345 瀏覽
星期六食晏(當時都二點九lu-其實係下午茶至o岩XD) 去o左試o下正斗~完全唔哂等位~入到去唔係坐滿人~地方夠哂光猛~環境唔錯亦都非常乾淨~但略嫌我o地坐ge位置有少少凍je~d 侍應服務態度都好nice~好爽手咁斟茶~之後都好醒目自動加茶~唔駛出聲~我o地三個人~叫o左三個午市套餐($53.00/人) -由十二點供應到三點, 勁抵~另外加一杯紅糖薑茶~o個套餐有個湯, 兩頁菜單度任揀一個餸(選擇算多^^), 跟個飯/湯河/米/粥, 仲有一個甜品~先o黎一人一盅湯 - 陳皮荷葉冬瓜豬展湯~o個湯好正~好香陳皮味~味道唔係好鹹~但好有湯味~有種屋企阿媽煲ge feel~完全無味精~gd~上菜速度快~可能因為呢個時段唔係太多客o卦~夜晚就唔知道la~我o地叫o左海鮮滑豆腐, 真係好滑~同埋d 味道清淡得o黎又唔係無味o個種, 加上d 海鮮好嫩: 蝦, 魚, 帶子切到細細粒, 同埋豆腐一齊食~好正~雞絲扒西蘭花~呢個味道ok~不過d 雞絲就有雞皮痴住~如果無d 雞皮ge話會好好多~另一個係紫蘿豬豚肉~味道有d 似咕嚕肉~但無咁濃~清好多~唔油膩味道酸酸地又有少少紫薑ge辣~好醒胃~我o地跟
海鮮滑豆腐
雞絲扒西蘭花
紫蘿黑豚肉
我o地跟o左一個飯, 一個粥同一個米粉~o個粥真係好綿同埋唔怕食到尾會水米分離, 堅有瑤柱味~正~
瑤柱白粥
不過杯紅糖薑茶就無乜甜味~有d 苦~同埋真係太過辣~好鬼多生薑~辣到喉嚨好鬼哽~如果食得好辣ge人應該頂到ge~
紅糖薑茶
終於甜品上場la~二揀一: 蕃薯糖水 vs 腐竹糖水
每樣都揀o左一個~先講蕃薯糖水la~薑味好夠~辣o左d~蕃薯夠腍唔怕硬的的~
蕃薯糖水
我無試到腐竹糖水~問o左食o個個~佢話味道清甜~仲有薏米o係入面~煙煙un un~好正~叫我o地下次值得試呢款~
腐竹糖水
總括o黎講~可能呢個時段人流唔多la~侍應招呼同上菜速度ok~環境乾淨~食物味道亦都清淡唔油膩~都幾抵食~
2011-10-08
紅糖薑茶