2019-08-26 720 瀏覽
好似話呢間野個老闆真係係日本人黎架!今日同個朋友黎個 Quick Lunch,又唔想食飯,所以去左食個拉麵,終於食到呢間成日經過既風雲丸拉麵!睇睇餐牌,佢主要分為兩類,沾麵及拉麵兩款,另外都仲會有炒飯及小食等,所以其實選擇都幾多,如果揀好咗,就係右邊嗰張落單紙度畫低,再比店員就可以啦由大門開始,成個環境裝潢都好日本架,搞到真係好想去日本囉!一開始先黎個小食,食個唐揚炸雞先!都幾正架,一碟有5大件,我地兩個人食,每人都有兩至三件我地揀左原味,雖然無其他醬汁,不過味道已經好夠,炸到外脆內軟既佢,咬開件雞,入面仍有肉汁架!值得一試先介紹呢個我朋友叫嘅,豚骨魚介味玉沾麵,呢個沾麵係餐廳其中一個主打嘅麵款之一,麵同醬汁分開,而且佢嘅醬汁仲用一個石頭鍋裝住,上枱嘅時候可見,非常滾熱辣,而且香氣撲鼻,非常吸引佢嘅特色就係當你食每啖麵嘅時候,將適量嘅麵放入右邊嘅石頭鍋醬汁入面,除咗可以食到佢嘅熱辣辣溫度之外,佢嘅味道亦都係最濃郁極為香濃嘅豚骨魚介醬汁,將軟硬度啱啱好嘅麵條放落去,麵條嘅掛湯能力非常高,所以完全食到呢個醬汁嘅精髓,非常出色而我就叫左呢個豬骨魚介拉麵,雖然佢冇沾麵咁有特色,但係佢呢個味道都
好似話呢間野個老闆真係係日本人黎架!

由大門開始,成個環境裝潢都好日本架,搞到真係好想去日本囉!

而我就叫左呢個豬骨魚介拉麵,雖然佢冇沾麵咁有特色,但係佢呢個味道都唔錯㗎,一大塊嘅豚肉係入面,拉麵當中亦唔花巧,所以可以重點放喺佢嘅醬汁方面

同樣地,每一啖拉麵都可以食到呢個湯底嘅香濃味道,拉麵嘅掛汁能力其實真係好高,所以每一啖拉麵都非常好味,完全食盡呢個湯底豚骨魚介既味道