餐廳: 香港老飯店
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2019-08-19 236 瀏覽
朋友幫小弟慶祝生日,有個老死提議黎呢間香港老飯店,仲同我訂左半個火瞳翅入到去環境好似酒樓咁啦,有點歲月既痕迹~炸臭豆腐粒$55幾香脆,但就唔係太臭,唔敢食臭豆腐既人都應該食到,配埋XO醬幾惹味~脆蜇頭 好爽口,不過味道就冇特別,係勝在幾新奇~合桃燻蛋 $56熟度唔錯既,有煙燻味,合桃甜甜地好香口~紅燒元啼用刀叉好易就切得散,肉質好軟熟木,個汁冇想像中咁濃味~小籠包 $140功夫係有既,皮薄有汁,但冇乜特別吸引火瞳翅( 半份 ) $2200成晚既主角,不過其實個人唔係太鍾意食翅,火瞳翅用左好大舊金華火腿去淆,個湯就係金華火腿味,人一世物一世,試過就算了火腿津白又係金華火腿味樟茶鴨 $198 份量好大,偏咸,食落都唔錯

入到去環境好似酒樓咁啦,有點歲月既痕迹

~炸臭豆腐粒$55

~脆蜇頭 好爽口,不過味道就冇特別,係勝在幾新奇

~合桃燻蛋 $56
熟度唔錯既,有煙燻味,合桃甜甜地好香口

~紅燒元啼
用刀叉好易就切得散,肉質好軟熟木,個汁冇想像中咁濃味

~小籠包 $140
功夫係有既,皮薄有汁,但冇乜特別吸引

火瞳翅( 半份 ) $2200

火腿津白
又係金華火腿味

樟茶鴨 $198
份量好大,偏咸,食落都唔錯