因為某旅遊app做優惠嘅關係,所以發現太子有呢間賣「攦粉」嘅小店,其實唔知係乜東東嚟,就試下啦。呢日lunch time就去咗太子,個位都幾近地鐵站。門面細細,出面主要就賣糕點,入面就有幾張枱櫈可以食攦粉。我同兩個同事一人叫咗一碗攦粉,用木桶上幾吸睛😛。湯底可以揀清湯、酸辣、麻辣同沙嗲,辣度就再有得揀。我就要咗沙嗲,一嚟到已經好香🤤,湯底夠味掛粉唔錯,唔會辣。至於同事叫嘅清湯就無咁惹味,芹菜味較重。沙嗲湯仲配埋紫菜添,清湯無的,而每碗都配有啲瓜菜蘿蔔絲👍。我哋夾埋叫咗三款唔同嘅餸share食,有🍢鮮炸魚片頭($33)、🦑鮮炸墨魚卷($38)同🐔香茅雞翼($38)。每款餸嘅份量都唔少,雞翼4隻,墨魚卷3條,魚片頭4嚿(呢樣就略嫌少啲)。3樣都幾好食,特別係雞翼,脆得嚟唔乾身,味道適中;墨魚卷就可以再彈牙啲。講返攦粉,我相信其實個名係佢哋改的🙈,因為google完無乜大記以外嘅結果。攦粉係用米漿造的,個感覺似銀汁粉咁粗嘅瀨粉,每條都好長好滑,粗幼度一樣,成條都好平均👍。不過就略嫌唔夠煙韜,夾得耐會斷。但overall嚟講,呢個攦粉初體驗都唔錯,而且性價比高,平均$3x搞掂,食完又飽飽😋。呢

呢到仲有賣糕點🥠,例如砵仔糕、白糖糕、茶粿同芝麻卷等等。我同事食完晏買咗好多返公司食,我就試咗芝麻卷覺得都好食,但一盒要$20,就唔係好抵;而砵仔糕味道就無乜特別。

總括嚟講,呢間攦粉幾抵食同好食😋,餸同埋粉本身都唔錯,推介雞翼同沙嗲湯。我如果再經過都會嚟食,幾啱口味。另外佢仲有好多自家製飲品,下次嚟試埋。餐廳環境同店員服務都ok啦,正正常常。
2019-10-08
  • 大記攦粉(沙嗲湯)