2024-01-29 48 瀏覽
今次嘅飲食之旅帶我哋嚟到一間話咗俾你知係賣京菜嘅地方,真係有啲得意🎉。一入到門就聞到陣陣麵粉同肉香嘅誘惑,個肚都即刻叫晒起嚟。首先試咗津菜餃子,籽籽碌碌咁上檯,個皮薄嘅啱啱好,啖啖肉,卜卜脆,咬落去嘅時候就真係有種「餡料爆棚嘅感覺」,豐富得嚟唔肥膩,真係話得上係小巷深處嘅美味。再嚟,個翠玉豆餃更加出奇制勝,清新爽口,啲豆香味足夠但又唔攝嚇人,真係屋企人都一讚👍!唔好以為得餃子先至正,驢打滾話你知,呢玩意兒也多頗有底蘊嘅,外皮Q彈,甜度恰到好處,配合上內裡面嘅紅豆沙,叫人食咗心都暖笠笠。幾款選擇之下,可能就是湯麵略顯平庸啲,不過影響都唔大,因為餃子已經攞晒全場嘅掌聲👏。總結下,拎幾隻餃子,蘸點酢,喉嚨一吞,味蕾頓時舞起來。真係這家店嘅食物,叫人回味無窮,下次仲想試下果啲咩素餃。記得過黎啜一啜,真係實在喎!