2017-09-15 64 瀏覽
同朋友去行街街,搵野食,登龍街食肆林立,食得西餐日本野多,今晚就揀左間中餐。都知道呢間餐廳有幾間分店,聽聞連不少藝人都有幫襯,見到餐廳門外嘅相先知,原來係前娛樂圈歌手開嘅。晚市未夠七點已經坐滿左了食客,店內環境乾淨,店員親切又有禮。招牌生煎包當然要試試啦,枱面上貼左張可愛貼士,教大家點食生煎包,輕輕一咬,果然肉汁豐富,好彩夠溫柔先無爆汁,好喜歡肉汁味濃唔會太油,最重要包底煎得香香的,但包面又唔會太乾,好味!小籠包當然亦不可少啦,皮薄唔易穿,而且汁多,不俗不俗。酸辣湯又係我食上海野必點嘅,呢個酸辣度調配得剛好,不太酸又不太辣,值得一試。另外還點左蒜泥白肉,呢款蒜蓉比市面略有不同,配上左少少辣油,令蒜蓉除了本身嘅辣味更添層次,不肥不瘦嘅白肉包著香辣蒜蓉,值得一試。白肉還有青瓜伴碟,一口白肉一口青瓜,十分滿足。上海粗炒亦是推介之選,味道濃淡適中,配上呢間店嘅豆瓣醬絶對是完美配合。

小籠包當然亦不可少啦,皮薄唔易穿,而且汁多,不俗不俗。