二訪呢間良心中餐,今次一篇過介紹。第一次午市黎有啲菜式試唔到,趁娘親生日就預早留定餸,今次老闆仲喺度監場呢。呢度有唔少功夫多,所以市面上鮮有嘅菜式,例如太史戈渣,而且以私房菜黎講價錢算係幾實惠,同長輩慶祝可以考慮下。🍽留家叉燒叉燒即叫即燒,呢個部位嘅肉特別鬆化,燶邊加蜜汁無得輸,留意只有晚市供應。🍽慢煮牛肋肉腐乳芝士汁一款中西合璧嘅菜式,低溫慢煮24小時嘅嘅加拿大牛肋配廖媽記腐乳同藍芝士醬,牛肋肉入口即化,腐乳芝士汁重口味得黎又幾夾,配埋煮到淋又無渣嘅蘆筍非常好食,唯一要挑剔嘅係有一兩客膏嘅比例較多。🍽太史戈渣原材料只有雞蛋、粟米粉、上湯,但聽講控制火候好考功夫,食落似炸玉子豆腐,但個上湯雞蛋餡當然香滑得多,點砂糖食梗有風味。🍽留家煙燻雞呢度嘅招牌菜之一,用玫瑰花蕾、片糖同甘蔗煙燻而成,滷汁甜甜地,雞肉嫩滑入味,必點。🍽薑蔥廣島蠔雖然蠔仔當然比唔上海鮮檔嘅大蠔咁嫩滑,但做到邊脆多汁已經好難得,薑蔥爆香可蓋過腥味,唔錯。🍽鮮拆蟹肉菜茸羹用大大隻碟上好似飲西湯咁,但其實份量唔多,個湯都幾濃稠,蟹肉鮮甜,食到蔬菜嘅原味。🍽艇曬蝦醬蒸玻璃肉半肥瘦豬肉切薄片後落蝦醬蒸,我唔鍾意肥膏所以難以評價,
🍽留家叉燒
薑蔥廣島蠔
🍽鮮拆蟹肉菜茸羹
鮮拆蟹肉菜茸羹
🍽艇曬蝦醬蒸玻璃肉
半肥瘦豬肉切薄片後落蝦醬蒸,我唔鍾意肥膏所以難以評價,只能講蝦醬無太鹹同埋好入味。
艇曬蝦醬蒸玻璃肉
🍽瑤柱扒時蔬
白菜仔每棵都煮到好淋,瑤柱汁唔太杰,好食。
瑤柱扒時蔬
🍽豬膶燒賣
蝦餃肉丸上鋪左兩大件嘅豬潤,醬汁帶點酒味,朋友幾欣賞,我少食嗰舊就韌左啲。
豬膶燒賣
🍽芝麻卷
芝麻卷好有彈性,唔會一團粉咁,芝麻味都夠濃,仲有啲芝麻碎沙沙地嘅口感,非常出眾嘅飯後甜品
芝麻卷
生日