2018-12-07 2362 瀏覽
今日好開心呀!!! 因為BOSS帶左我去我想試左好耐既鼎會館喲!!! 開心好開心呀! 其實鼎爺一共開左二間食店, 銅鑼灣果間就係私房菜, 而中環呢間就係食自選中菜, 真係好期待! 鼎會館係中環H Queen's 23樓, 一上到去就見到鼎爺既紙牌人, 我同同事一齊去左揾佢影相打咭, 好開心~~ 由於事前知會係度食飯, 所以我呢幾個星期都特別留意TVB鼎爺既節目 諗住係電視度見到有咩好食同埋想食, 就係度Order了, hahahhah~~~ 鼎會館環境真係好靚, 每個細節位都盡見心思, 除左天花有大大盞靚靚水晶燈外, 每張枱和登設計都好有時代感, 而且相當有氣派 當然最吸引梗係無敵大夜景啦~ 係度食飯真係盡顯氣勢呢~ 仲有, 呢度既服務員服務態度超認真, 而且相當友善, 個人覺得係度食飯係一個好好既dinnig experience! 坐好後, 我們點了菊花, 茶葉清香撲鼻, 淡淡的飄來菊花香, 好舒懷! 看了會餐牌, BOSS 果然考我這裡有什麼必食和好食, 好啦, 就由我發板! 我點了: 秘製火焰叉燒、懷舊蝦多士、花膠杏汁燉白肺、蔥香梅菜皇燜和牛肋骨、 北京片皮鴨、生菜

開心好開心呀!

真係好期待!

每張枱和登設計都好有時代感, 而且相當有氣派
當然最吸引梗係無敵大夜景啦~
係度食飯真係盡顯氣勢呢~

北京片皮鴨、生菜包鴨崧、兩味芥蘭煲、桂花黃金炒飯、阿爺芝麻卷

上菜都好快, 而且唔會一上就上好多碟餸, 唔錯~

秘製火焰叉燒 - 師傅會係你面前用火爐燒叉燒, 一面燒一面有一陣好香既燒烤味道混合肉香飄來, 未食都留口水!

叉燒肥廋度係50/50, 成件叉燒係一層肥膏一層廋肉, 食落去卻唔會好漏好肥, 再加上蜜汁加上燒烤既香味, 成件事好完美!

懷舊蝦多士 - 原隻大蝦碌係多士上面, 好吸睛!!! 多士咬落去好脆口, 蝦碌大大隻好彈牙, 而且啖啖肉, 每人一件好滿足!

花膠杏汁燉白肺 - 每盅都唔算平, 近三百元一盅的價錢自有它的魔力~~

杏汁湯頭濃香美味, 用上大量廋肉來熬, 再加上白肺同花膠,
口感十足, 食左成盅都唔會漏!

大大件的白肺佔左燉盅既一半, 食落去軟綿綿好有彈力, 近喉位好脆口, 好好食呀!
另外仲有大大塊花膠, 一樣滋陰美味, 好想ENCORE (等下次出糧先)

蔥香梅菜皇燜和牛肋骨 - 同我地坊間食既牛肋骨好唔同, 呢款比較燜得淋,
食落去好有牛味, 口感有少少似牛腩但又好有口感同0趙頭,仲有少少梅菜咸香味道
配埋啲蔥絲來說, 無得輸!

北京片皮鴨 - 服務員先上一個好有趣既木箱, 原來用來將餅皮來保温
確保食落去熱辣辣~

服務員就送來一碟大大既烤鴨, 鴨真係好大隻, 好香呀!!! 原隻鴨可以片出二大碟片皮,
將剛才既餅皮包着鴨皮和青瓜香蔥, 沾啲乳豬汁, 一樣好好食呀!

鴨皮底唔會有好多脂肪,
皮真係烤到好脆, 而且鴨肉好嫩滑, 餅皮都好味, 總體來講係非常好食!

生菜包鴨崧 - 呢款口感就比剛才既油膩一點, 不過都好惹味, 鴨肉再加上少少脂肪
炒出既粒粒鑊氣十足, 食時再用脆卜卜既生菜包住, 都好香口美味!

兩味芥蘭煲 - 芥蘭條條嫩綠, 用上辣椒來炒有微辣, 用煲整更加惹味~

桂花黃金炒飯 - 好有水準既炒飯!!! 用左好多配料包括碎蝦米、帶子、蝦仁、桂花、菜粒來炒,
整體口感脆卜卜, 蝦米同其它配料好脆口又香, 正正~

阿爺芝麻卷 - 最後以好味既菲林卷作結, 芝麻卷相信唔多地方食到了~
呢款充滿芝蔴香, 而且甜度適中, 好味~ (唔知講左第幾次好味了~)

返去同媽咪講, 佢話叫我下月出左糧帶佢再食過~

鼎·會館 Ding's Club 中環皇后大道中80號H Queen's 23樓 T: 23271398
2018-12-03