2019-01-22 217 瀏覽
講都冇人信 我第一次食樂天皇朝 之前好HIT所以一直好多人,身邊又唔多人推薦,諗住隨緣啦。點知呢日來到青衣分店,依然見到好多人。 奇怪既係我地一埋去竟然即刻有位,雖然坐門口附近,仲話限時個半鐘交枱,但都冇所謂啦!首先,想讚下枱上一早已擺放果碟花生,真係10級正,雖然唔知咩汁,但非常非常入味!呢度既招牌 - 8色小籠包 真係久抑大名8款唔同味 原來有食用次序指引架!我地2人每人試4款,我試左人參、黑松露、芝士同麻辣。其實唔同顏色小籠包個皮、餡既肉味道都一樣,只係裡面湯汁唔同喇!皮方面係厚度適中,口感Q彈,但8隻裡而其中兩隻有出現滲漏,一半湯汁就咁付之流水餡肉係好食既,有肉味又滑,唔會有任何雜質。湯汁方面全部都水準以上,清甜不油膩,我覺得「人參」同「黑松露」係比較出色既,前者人參味相當突出又夾到個餡;黑松露味道濃郁,都係非常好食既。芝士係最冇味既,麻辣亦係0%麻又唔辣,合格咁啦。建議每一個小籠包都再加埋醋一齊食,會更帶出本身味道。至於佢個次序,個人覺得唔駛跟。芝麻青瓜油墨菜一向鐘意食油墨菜,但未試過生食!呢碟幾特別既,包左塊青瓜,咬落清新脆卜卜咁,不過要點好多芝麻醬,會更好食。佢仲有一個好
講都冇人信 我第一次食樂天皇朝
之前好HIT所以一直好多人,身邊又唔多人推薦,諗住隨緣啦。

花生一碟

呢度既招牌 - 8色小籠包 真係久抑大名
8色小籠包
人參小籠包

餡肉係好食既,有肉味又滑,唔會有任何雜質。

芝麻青瓜油墨菜
一向鐘意食油墨菜,但未試過生食!呢碟幾特別既,包左塊青瓜,咬落清新脆卜卜咁,不過要點好多芝麻醬,會更好食。佢仲有一個好重要功用,就係解辣!

酸辣湯
酸辣湯又係我至愛,但個人覺得佢既酸辣湯本身醋味比較重左,冚左其他味道了,除左辣味外!裡面既料係高質既,木耳脆,豆腐有質感又掛湯,但小心呢個湯係相當辣架,唔食得辣唔好叫。

紅油鮮蝦抄手
紅油鮮蝦抄手相當高質,辣而香,蒜味、辣味平衡,蝦肉新鮮爽脆既,係上碟時唔夠熱,要快食。

黃魚煨面
最後耍講下黃魚煨面,亦係呢度招牌之一。湯汁好濃夾雜黃魚味,但面條林好索湯,又係要快食。魚塊一咬落去魚味超級濃,係黃魚好獨特既味,鐘意既人會瘋狂愛上,但我個人覺得有點腥 (本身唔LIKE蒸魚)。

個人認為呢間係幾高汁既  菜色選擇多 有辣有唔辣  無咩伏既食物  而且好適合一家大細來
但收費也不便宜 花生茶位都同你計
題外話/補充資料: 最後提一提,上菜速度相當快,但咁樣反而會令好多碟野都凍曬。可考慮分兩次嗌。
2019-01-19
花生一碟