2021-08-21 345 瀏覽
6月1號專登校定鬧鐘一到九點就即刻上網訂位,最後成功訂到8月20號!不過由於最近睇緊中醫要戒食甜品,所以就算啲甜點有得無限refill,都只可以淺嘗🥲一坐低已經有侍應介紹afternoon tea set有咩食,亦都會主動推介餐飲,當佢哋上咗鹹點嗰set三文治之後,有一個侍應推住部調酒車過來,介紹杯tea champagne cocktail比我地,我同朋友天真咁以為係免費嘅,所以要咗一杯試下,係佢介紹嘅期間完全冇提及過杯Cocktail係要錢,到最後買單先見到收咗$98🤭如果佢哋可以稍為提及一下要收費嘅會比較好🙈講返啲食物先,set三文治總共有四款,分別都係碎蛋沙律、煙三文魚、火腿芝士仲有一款唔記得咗🤣🤣味道中規中矩,其中三文魚嗰件上面放咗少少魚子醬,而碎蛋三文治上面放咗三片新鮮嘅松露,擺盤尚算精緻,三文治之後上咗一杯好濃郁嘅蘑菇湯,個湯有啲驚喜!好濃郁嘅蘑菇味,湯嘅口感好滑,飲嘅時候每啖都有好多蘑菇碎粒,正👍🏼👍🏼👍🏼鹹點就咁就完咗,跟住到甜點部份,首先上咗兩個scone,一個提子一個原味,Size比起其他酒店嘅scone細啲,但係本人就覺得啱啱好,太大個的話好容易就食到飽飽滯滯,
講返啲食物先,set三文治總共有四款,分別都係碎蛋沙律、煙三文魚、火腿芝士仲有一款唔記得咗🤣🤣味道中規中矩,其中三文魚嗰件上面放咗少少魚子醬,而碎蛋三文治上面放咗三片新鮮嘅松露,擺盤尚算精緻,三文治之後上咗一杯好濃郁嘅蘑菇湯,個湯有啲驚喜!好濃郁嘅蘑菇味,湯嘅口感好滑,飲嘅時候每啖都有好多蘑菇碎粒,正👍🏼👍🏼👍🏼鹹點就咁就完咗,跟住到甜點部份,首先上咗兩個scone,一個提子一個原味,Size比起其他酒店嘅scone細啲,但係本人就覺得啱啱好,太大個的話好容易就食到飽飽滯滯,佢配搭左三個醬,分別係藍莓醬、橘子醬同埋鮮奶油,個scone微暖,甜度適中,自己就鍾意搽少少鮮奶油咁食👍🏼👍🏼跟住嗰兩部甜品餐車就出場,第一部餐車嘅甜品選擇比較多,我同朋友每樣叫咗一件一齊share,最好食係佢個雲呢拿拿破崙,啲雲呢拿cream唔會好甜,拿破崙餅好趣,兩塊拿破崙餅中間夾住雲呢拿cream,我覺得佢個size啱啱好,用手拎住食或者切開佢都唔會話好容易散晒👍🏼👍🏼👍🏼而另外一件令我驚喜嘅係焦糖芝士餅,本身以為佢好甜,點知食落又ok喎,焦糖香味同芝士餅好夾,不過由於都幾大件下,我同朋友兩個share都食唔晒😆至於另外三件甜點都不過不失,而另外一部餐車主要係食朱古力嘅甜品,但係由於我哋兩個已經食到好飽,最後只係揀咗佢嘅香蕉朱古力撻同埋黑朱古力撻嚟試,香蕉朱古力撻好甜但真係食唔到香蕉味🤣反而個黑朱古力撻嗰啲冇咁甜,不過可能自己唔係太鍾意食朱古力,所以兩個都覺得麻麻🙈
其實食晒呢幾樣野之後都真係已經好飽,不過最後我都堅持叫多個拿破崙同埋提子scone嚟食🤣🤣我哋13:00開始,食到15:00就清場,如果可以坐耐多少少就好喇🙈
整體來講,$798再加一/2位,大部份價錢都係食個名氣同酒店品牌,我自己就比較鍾意Grand Hyatt同埋st. Regis嘅tea set多啲,性價比會比較高
2021-08-20
慶祝紀念