本身去景林村街市附近買餃子,點知等緊嘅時候,聞到好香嘅麵包味,發現呢間小店。店面同店名一樣普通,唔起眼,無精美酒店麵包display櫃,得一塊玻璃睇穿入面有個麵包爐,手寫麵包幾錢。但係細心睇,會發現每處都充滿熱誠及心機:店面前有一排凳比街坊坐,桌面有幾個店長建議,教你點order手沖咖啡配奶油麵包,當時有幾個阿伯嘆住咖啡食麵包;旁邊 2 塊小木板,上面有句手寫字,意思大概係「為夢想努力、加油、做自己喜歡做嘅事」,然後入面就見到「日式麵包王」造型嘅阿Joe師傅同另一位年輕店員托緊麵包出爐。見到咁老套,我決定試試店長嘅「夢想」有幾好味:點左一個 $8 奶酥麵包同 一個 $10 吞拿魚麵包。包面好雪白,白到有一刻我以為係未焗好,望個樣都知一定軟熟;拎上手仲熱,聞落好香麵粉同小小米味,但係無麵包店嘅奶精香精味,賣相同感覺類似 $20 一個包個「糧友工房」嘅日本米麵包。一咬個「奶酥麵包」,一咬好軟熟,然後趙落有小小煙韌,同埋米香加奶油味,中間奶酥係類似菠蘿包的甜皮,做法想像係日式版嘅雞尾包改良,但奶味濃啲,唔太甜,無假奶精味,剛剛好,$8 真係好抵,賣 $18 我都信有人買。師傅建議係即時嗌多杯

一咬個「奶酥麵包」,一咬好軟熟,然後趙落有小小煙韌,同埋米香加奶油味,中間奶酥係類似菠蘿包的甜皮,做法想像係日式版嘅雞尾包改良,但奶味濃啲,唔太甜,無假奶精味,剛剛好,$8 真係好抵,賣 $18 我都信有人買。師傅建議係即時嗌多杯 dirty / americano 現場食。時間關係,下次先。等緊嘅時候都有幾個街坊來單點一個包就走。

「吞拿魚包」一樣軟熟 + 煙韌,甜奶油味少啲,多啲啲牛油香,中間吞拿魚夠料,無食錯嘅話應該係鹽水吞拿魚,唔係美心啲打芡沙律醬吞拿魚。包入面深紅色吞拿魚好濃味,麵包香 + 魚味剛剛好,唔係溝沙律醬或者其他味。$10 真係好抵。

太好食關係,無影相就食完。自後回程買多幾個比老豆老母食,佢地影左張相回報,大讚好軟熟,無同佢地講幾錢,佢地大概以為我做乜忽然買啲貴麵包俾佢地。傻啦,點會 ⋯⋯
奶酥包
題外話/補充資料: 回程買麵包,師傅認得我問:「哇!咁快食完」我話:「係啊,好肚餓」;師傅好開心追問:「你都好鍾意食麵包」,打返字出嚟都feel到師傅嘅滿腔熱血,加油!
2023-10-07
外賣自取