位於九龍站圓方既The Pantry,好耐之前已經想黎試啦~今日黎晚膳,果然名不虛傳,食物美味環境優美,價錢相宜,期待下次再回來餐廳位於戲院旁,裝修走日系風格,簡約主義配木類傢俬,種左啲綠色植物,環境柔和舒適令人忘記工作煩囂,可以放鬆享受美食。窗旁座位更可飽覽醉人夜景,非常浪漫呢~落order時需要用ipad下單,但店家仲會貼心咁提供埋傳統menu,可以一次過睇曬有咩選擇,揀啱左邊款食品後再去ipad睇吓相片吸唔吸引。美中不足既係並非每樣食品都有提供參考圖片。用ipad落單既好處就係客人揀好食物後直接落單,減少出錯餐既機會。我地提交左餐單後店員就會埋黎收走menu,好有效率Burrata Chorizo pizza $178Burrata係好柔軟而且帶流質感既芝士,係用mozerella加cream製成的,外層係煙韌既mozerella,夾心比較水狀而且creamy。整體味道清淡,係我喜愛既芝士之一。Chorizo係源自西班牙既豬肉腸,我鐘意佢既微煙燻味,帶點真正肉類既口感同埋咸度。佢無parma ham咁咸,口感比salami好,都係我喜愛既腸類。所以呢個薄餅我第一眼就選中左佢啦對個

窗旁座位更可飽覽醉人夜景,非常浪漫呢~

Burrata Chorizo pizza $178

Burrata Chorizo pizza
對個餅底非常有驚喜,係柴火窯燒(wood-fired) pizza既感覺呀!

多數餐廳都係用一般焗爐焗薄餅,如果去專用wood fired oven既餐廳價錢又比較貴,所以呢度真係好有驚喜呀!

唔見到薄餅邊炭烤果種風味~微微焦香。薄餅餅底煙韌帶麵包香,有自家發酵果種樸實既酵母感,古老歐式風味。

蕃茄仔令個薄餅食落好juicy,仲有啲沙律菜同甜椒,肉類/菜類平衡,唔會太heavy。
Burrata Chorizo pizza
食完個咁好味既pizza就當然係食佢既皇牌甜品啦。

The Pantry's Pancakes $120

又厚又鬆軟,震騰騰既日式fluffy pancake邊個會招架得住呢

肥肥既鬆餅上有塊混合左honeycomb既牛油,再淋上香甜楓糖漿,我啲口水已經流曬出黎啦~
The Pantry's Pancakes
佢既厚度真係唔講得笑,件件肥美,非常有份量既甜品,個胃要預留好多位黎食佢呀!

一啖擺入口,鬆軟、甜蜜、輕盈。好似食左啖棉花雲既感覺,如果唔用咁抽象既形容詞~就係好似食左啖好濃香蛋味既梳乎里。好滿足呀~
The Pantry's Pancakes
呢度既食物超水準,邊食佢既食物會邊用好滿足既笑容講:好好味呀~

服務都好好,每次我地既水就快飲完侍應都會主動埋黎加水。食物、服務、環境、價錢我都俾excellent!
2016-12-28
  • Burrata Chorizo Pizza