2016-08-12 4400 瀏覽
招牌臭臭鍋上個月去咗金巴利道試韓國炸雞時,忽然發現有一間台灣火鍋店即將開張,係一條充滿韓國餐廳嘅街道上忽然有間台灣食店,顯眼之餘不禁勾起好奇心,等呀等,上星期五終將開業啦,而蘋果乾我尋晚即刻同朋友黎試食。鋪頭位置易搵,我個人鍾意整個鋪面採取落地玻璃窗嘅設計,起碼入面多啱多人,環境我一覽無遺,唔駛係出面望呀望或者開門問:有無位呀!(溫馨提醒:自動門開關係左面,唔好好似我咁行咗去右面想去拉個扶手先發現😳🙈)可能黎得早,都仲有位置坐(lucky✌🏻️)睇睇個menu 先,唔多唔多,10個選擇姐😅好彩我唔食牛同羊所以好快就剔除其他選項,最終係招牌臭臭鍋同芝士牛奶鍋之間掙扎,基於蘋果乾我仲擁有冒險精神,所以招牌臭臭鍋勝出🎉一陣間,臭臭鍋上場,真係有啲臭😅其實我淨係食過一次臭豆腐咁多,所以今次真係驚驚。個鍋相比同區另一間,較大且份量比較多。臭臭鍋有:大白菜,豬肉片,臭豆腐,台灣頁丸,米血糕,大腸,豬紅,沙白,鵪鶉蛋,蕃茄,榨菜絲,韮菜,金針菇,嗎門卷。其實配料普通都唔錯,但我有啲驚訝會有蕃茄同榨菜絲,不過有佢可以中和下個湯底有出微微酸味,又唔錯哦;豬肉片都有好多塊,絕唔係一兩片打發你個隻;米血糕,豬
招牌臭臭鍋
一陣間,臭臭鍋上場,真係有啲臭😅其實我淨係食過一次臭豆腐咁多,所以今次真係驚驚。個鍋相比同區另一間,較大且份量比較多。臭臭鍋有:大白菜,豬肉片,臭豆腐,台灣頁丸,米血糕,大腸,豬紅,沙白,鵪鶉蛋,蕃茄,榨菜絲,韮菜,金針菇,嗎門卷。其實配料普通都唔錯,但我有啲驚訝會有蕃茄同榨菜絲,不過有佢可以中和下個湯底有出微微酸味,又唔錯哦;豬肉片都有好多塊,絕唔係一兩片打發你個隻;米血糕,豬紅同大腸越煮越入味,臭豆腐依款我就第一次食,比我想像中好,你食幾耐都好,個豆腐仲係聞到臭味😂而一口咬落去時,豆腐本身啲微酸味同啲湯汁一齊湧出,好入味👍🏻,而同大家講聲,沙白即係蜆,唔好問啲店員:沙白呢?點解我無食到😅可能我食得比較慢,店員都好細心咁幫我加咗幾次湯底,放心,湯底嘅味係無沖淡到,仍然係咁濃郁。
其實個鍋係跟一碗飯嘅,不過店員都好好人,見我地唔食飯,會詢問一下想唔想轉粉絲。好彩我轉咗,因為個粉絲掂呀👍🏻,落咗個粉絲都有好一陣子(我諗多個5分鐘啦)啲粉絲仍有保持煙韌,唔會好似其他,一耐咗就消失得無影無蹤。
✨亮點:店鋪會溫馨提示完美比例嘅醬汁係3匙豆瓣/沙菜醬+2匙豉油+1匙蒜蓉,我就覺得照唔照做真係隨個人喜好,但~蒜蓉,好好味!!原來店家新鮮磨製嫁,唔怪得聞落好香,但一啲都唔會嗆辣,易入口,點甜味之餘仲有蒜香,我同我朋友超愛💕
食得火鍋又點少得飲品,我就比個盆栽奶茶~個名吸引咗,所以決定點黎試試,原來係奶茶上面鋪滿厚厚嘅Oreo餅碎,店家都好細心咁打到好細碎,你完全唔會飲到一舊餅一啖奶茶。我唔會話杯奶茶好味到爆,但飲落去真係好幼滑之條啲菜係帶點香味,原來所有茶葉都係由台灣入口,店家試話飲過覺得好先引入嫁。
一個鍋加杯野飲再加一,大約$150到。當然,你可以話台灣嘅8鍋係任食嫁(但依到係香港嘛)你都可以話$150食到其他更好嘅選擇;但我欣賞依間店嘅用心同體貼,好多材料佢地都用心揀選,把好嘅給予客人,例如:新鮮磨製蒜蓉,或者去台灣揀選茶葉等。
2016-08-11