1K
2020-11-27 238 瀏覽
朋友喺鰂魚涌返工,呢日就過去搵佢食晚飯,佢推介左我一間好正既台灣餐廳。打開餐牌,見到呢度有好多地道既台灣菜,好多望落去都好吸引,揀左好耐,最後點左三道菜!首先,我地點左碗台式芋頭湯米,冬天食返碗熱辣辣既湯米真係好正,感覺好幸福!呢碗湯米真係好有家的味道,完全冇街外啲湯麵既味道!佢既芋頭好粉,好味道!呢碗米粉落左好多香料,好似芹菜同埋蝦米咁,所以個湯底係勁香既,但同時又好清,食落去勁舒服,所以我地連湯都飲哂!另外,我地點左個干煸四季豆,四季豆炒到好惹味,仲有啲肉碎,好味到食唔停啊!最後,我地點左碟皮蛋豆腐,廚師既刀功好好,將豆腐切得好幼細,豆腐口感好滑,勁正!皮蛋都好香口,配埋個醬汁,成個配搭真係perfect !最後,老闆仲請左我地食甜品。

最後,老闆仲請左我地食甜品