2020-09-20 485 瀏覽
已經好一段時間冇去台灣喇,今年受疫情影響,更系好多人都冇去過旅行,更莫講話近近哋去台灣定遠啲去外國旅行了⋯⋯黎自台灣嘅燈籠滷味喺今年過江龍黎到香港,引黎吾少人注意。好耐之前其實都食過一次,嗰陣覺得質素都唔錯,今次咁啱諗唔到食咩所以再去食。長期經過戈邊都好多人排隊,好似冇得訂位,如果要去要花啲時間等。店內有吾少打卡嘅位置,啱曬我呢啲港女😂見到真系忍吾住影,有黃色、綠色等等,色彩繽紛。幾個打卡位入面最中意呢個打卡位,橙色真系好搶眼,後面嘅青草牆比人感覺好似置身於大自然。燈籠滷味仍系試業階段,講得試業即系不論人手定食物方面都系未穩定,當然希望質素可以達到大多數客人嘅要求。餐廳以祖傳滷湯為主打,即系佢地所講嘅「滷味」,自己喺台灣都食過,味道真系幾好,先選麵底,後選招牌滷味,價錢整體黎講相宜。揭到後頁有各款小食同埋台式飲品,台式飲品喺出面多數都吾錯,喺呢度吾知質素如何?🍎🐔 蘋果鹽酥雞 $38上次黎都食過蘋果鹽酥雞,真系幾好味😋今次黎都食吓先。鹽酥雞溫度唔算好熱,暖暖哋咁,不過鹽酥味道依然能夠保持。終於可以試吓滷味,自己叫戈份有甜不辣、百頁豆腐、雞翼、彈牙貢丸,百頁豆腐上次冇食,因為覺得只系普通

🍎🐔 蘋果鹽酥雞 $38

終於可以試吓滷味,自己叫戈份有甜不辣、百頁豆腐、雞翼、彈牙貢丸,百頁豆腐上次冇食,因為覺得只系普通豆腐。就吾需要突登加錢去食,食完發覺自己諗錯了。百頁豆腐原來吾系豆腐,而系腐皮,腐皮超大條!數量都好多😆索曬啲汁好好味。甜不辣煙煙韌韌,口感好似韓式年糕,都系台灣菜嘅經典。彈牙貢丸嘅豬肉味好明顯,質感真系相當彈牙👍🏼

男朋友叫咗份王子麵,配料同我揀戈啲大致上差吾多,系多咗魚蛋咁解,魚蛋大大粒都幾有咬口😁王子麵份量好多吓。

🌿 茉香奶綠 $20

平時都好中意喺啲茶飲店飲茉香奶綠,呢度嘅茉香綠我覺得還好,茉香味道足夠,不過奶味更加明顯,茶嘅比例好似比較少,睇個人口味如何。

🍑 水蜜桃綠茶 $20

男朋友叫咗杯水蜜桃綠茶,水蜜糖夠甜,味道幾清新,茶底同上面戈杯嘅感覺差吾多。

2020-09-12