餐廳:老厝邊 (大角咀)地址:大角咀埃華街92號地下今次去咗大角咀一間好古色古香嘅台灣餐廳——老厝邊(其實我唔識讀中間果隻字,有無人可以教下我😂),其實埃華街有好多餐廳,不過就比佢懷舊特色嘅餐廳門面吸引咗,餐廳仲有職員係台灣人😍眷村紅燒牛三寶麵 $78牛三寶有牛腱、牛筋同牛肚🐂,三樣都炆得好腍,而且份量唔少👍🏼,尤其鍾意佢嘅牛筋充滿膠質,入口煙韌,仲要一咬就斷開,蘿蔔同彈牙嘅麵仲吸收晒香濃牛肉汁😋滷原隻雞腿便當 $60呢個便當每日都會隨機配埋兩款配菜同一款涼菜,等你每日都有驚喜😎,今日就有萵筍片炒紅蘿蔔、麻婆豆腐、涼拌木耳,仲有隻滷蛋添🥚,雞髀用滷水汁浸泡咗一段時間,充滿滷水香之餘又唔會好鹹,肉質好鮮嫩🤤超濃芋泥蛋餅 $38平時食蛋餅叫開芝士嘅餡料🧀,今次揀咗呢個餐廳嘅招牌芋泥蛋餅,雖然芋泥就無我想像中咁「超濃」,不過配上蛋餅同埋肉鬆,口感都幾夾,同埋芋泥都好香甜🥰最後叫咗碟燙青菜($22)🥬,價錢同份量黎講有啲貴,勝在有自家製嘅調味,同埋為咗達成每餐嘅健康目標,呢少少錢都值得付出嘅🙈雖然兩個男人食,但係呢到啲野食份量都幾多,食完兩個都捧住個肚走🤣
餐廳:老厝邊 (大角咀)
地址:大角咀埃華街92號地下

眷村紅燒牛三寶麵 $78