2020-03-16 2398 瀏覽
火鍋吃不厭,台式火煱都係我喜歡的, 台式湯底好特別,比較濃,是我的喜好。跟老公返荃灣探奶奶,老人家好耐冇食打邊爐,今日帶佢試新嘢~ 台式火鍋。荃灣眾安街大鴻輝中心除咗可以唱卡拉ok,仲有好多食店,《牛大人》今期熱爆,出名食物好、服務好,位於16樓有靚景。手機選菜,方便快捷。這店特別之處是火鍋底有濃味的牛骨鍋,也有清清地素湯底,仲有台式的,當然有麻辣湯底......我們揀咗台灣鳳梨雞鍋拼四目養生素食鍋,鳳梨雞鍋有半隻春雞,加上甜甜鳳梨味,感覺好特別。四目養生包括杞子、菊花、蟲草、龍眼..... 絕對係一個養生鍋,食到後段依然好香菊花味。輕輕鬆鬆叫多杯啤酒試下,店員介紹味道有款淡啲,有款濃啲。澳洲極上和牛套餐(吃到飽)一定要試,和牛任叫已經抵返曬,且每人送兩粒和牛牛丸,平日怕韌唔食牛丸的我,今次都愛上了"和牛牛丸",除了爽口彈牙,仲可以食到牛的脂肪香味,正!澳洲和牛M5牛肩肉是要讚。安格斯特選牛板腱也是好選擇,肉質較淋,一淥就熟,食得。牛胸爽原來是這個樣子,今次第一次吃,淥完之後有少少似花膠,爽爽地好好食。手切封門柳,記得唔好淥得太耐,牛肉味香濃。豬雪花肉片~爽口。牛媽秘製滷大腸/牛媽秘製

荃灣眾安街大鴻輝中心除咗可以唱卡拉ok,仲有好多食店,
《牛大人》今期熱爆,出名食物好、服務好,位於16樓有靚景。
手機選菜,方便快捷。

輕輕鬆鬆叫多杯啤酒試下,店員介紹味道有款淡啲,有款濃啲。

澳洲和牛M5牛肩肉是要讚。

安格斯特選牛板腱也是好選擇,肉質較淋,一淥就熟,食得。

手切封門柳,記得唔好淥得太耐,牛肉味香濃。

豬雪花肉片~爽口。

牛媽秘製滷大腸/
牛媽秘製滷牛筋/
牛媽秘製滷牛肚
樣樣好食,最正係豬大腸,一啲都唔韌,邪惡脂肪好吸引。
豐原排骨酥,淥完依然仲有炸排骨的香味。

海蝦夠鮮甜,花膠夠滑夠淋。

沙白堅大隻,脹卜卜。

台式蝦餃及台式蛋餃也要一試。
珍味牛肉漿~ 唔揀其他都要試下牛肉漿,確實爽口彈牙。
水蓮是特別的,除了出面凍櫃蔬菜,這個是需要入機揀選。

花蓮手工小雲吞及爽脆炸魚皮是指定火鍋佳品,欣賞你有即炸午餐肉,是小妹喜愛的火鍋食品,食得出是靚午餐肉,並不是那些一般粉質較重。

即食小吃都點了一些,
木魚香皮蛋豆腐,
甜甜梅金酥脆薯,
香脆士林鹽酥雞,
肥美真豬小香腸,
全都是值得推介的。

凍櫃飲品琳瑯滿目,讚好facebook送免費台式黑糖鮮奶。

最有驚喜係《牛大人自家製凍茶》,我都試了其中兩款,菊花普洱及桂花烏龍,菊花明目,桂花夠香,飲茶可以一解熱氣。

吃到飽,白桃烏龍及落神花茶要下次先有機會試到啦。

地方企理乾淨,自助區食物全部有蓋好,合乎衛生標準。

好開心有movenpick雪糕。

2020-03-12