2021-03-12 1506 瀏覽
西環街坊又出動,西環有兩間台灣野,一間喺西環中一間西環尾,兩間唔同特色,今次我就同朋友去左西環尾既五斗米~~~每次黎呢度,幾乎都係食招牌二人餐二人餐可任選兩款飯麵,滷水拼盤,肉燥青菜,九份芋圓同埋兩杯野飲—-一杯冬瓜茶同埋一杯珍珠奶茶,但我哋呢次將珍珠奶茶轉左黑糖珍珠鮮奶。而飯麵就要左客肉燥乾拌飯同埋原味牛肉麵。原味牛肉麵:牛肉份量頗多,牛肉味濃,煮得夠淋,而湯頭係店家每朝早用4-6個鐘新鮮熬製,所以鮮味十足,麵身可選南京麵或刀削麵,呢次食嘅係南京麵,麵質爽口彈牙。肉燥乾拌飯:肉燥係店家自製,用上醬油膏,所以味道更加出,香味亦都十足,可以拌多幾碗飯。滷水拼盤:入面有滷水豆腐,貢丸,魚蛋等,全部都非常入味,材料都均由台灣直送。肉燥青菜:新鮮嘅生菜淋上自家製嘅肉燥,味道唔錯。蛋餅:呢度嘅蛋餅皮都係由台灣直送,較出面餐廳嘅蛋餅皮厚身,食落嘅時候會比較脆身,再加埋滿滿嘅餡料,係令人有滿足嘅感覺。九份芋圓:有芋圓同地瓜圓,兩者都好煙韌,好Q彈,甜度亦係適中。黑糖珍珠鮮奶:只係用上鮮奶同店家自己做嘅黑糖漿,所以飲落會比較清少少,同埋呢度嘅凍飲無冰,係店家細心咁唔想冰溶嘅時候溝淡左飲品嘅味道。冬瓜茶

每次黎呢度,幾乎都係食招牌二人餐

而飯麵就要左客肉燥乾拌飯同埋原味牛肉麵。

肉燥青菜:新鮮嘅生菜淋上自家製嘅肉燥,味道唔錯。

冬瓜茶:係由台灣直送嘅冬瓜磚所沖製,味道會較甜,但甜味更能突顯冬瓜茶嘅味道。
  • 玉米起司蛋餅