喺香港要食到好食Omakase真係好難,大家好似滾水淥腳咁,一次過上好多件壽司,甚至未食完頭盤就上主菜,失去食Omakase意義。呢間由幾位酒店級日本壽司師傅主理,每晚只會做1轉客人,每道菜都會細心講解,使用最新鮮食材,可以話係我食過最好食嘅Omakase。八爪魚見到師傅切完之後就好似韃沙魚咁韃個八爪魚身,之後見到....八爪魚仲郁緊,師傅話原來八爪魚神經未死,所以刺激之後會郁,食落更加彈牙。北寄貝我只有一個字 - 爽!鯛魚新鮮魚真係好鮮甜,見到魚的光澤,就知道好好食。而且師傅好好心機,在魚生上面切幾刀,將醬油查上去,醬油滲入魚的每一個部位,好好食啊!北海道牡丹蝦師傅話呢道菜有另一個名,叫"小籠包",因為佢地將一隻北海道牡丹蝦改頭換面,先將蝦肉取出,將蝦頭的膏倒出來,用蝦頭肉同膏做餡料,用蝦肉包裹,用盡蝦的每一個部分。咬落去第一下,我嚇親....點可以咁鮮甜,比平時食更鮮甜,因為蝦膏將鮮味提升。連蝦腳都晤放過,拎去炸,好像脆啊!深海池魚其實我好怕食池魚,因為我食過一次好腥好腥,之後見到都有陰影。琴晚師傅就話新鮮魚點都晤會腥,真係~而且肉質好彈牙!金目鯛師傅上菜前用火槍輕輕噴下條邊,將魚
前菜
八爪魚刺身
八爪魚
北寄貝刺身
北寄貝
我只有一個字 - 爽!
金目鯛
師傅上菜前用火槍輕輕噴下條邊,將魚味道再突出D!
醃漬吞拿魚
點解吞拿魚都可以咁好食架! 師傅用自己釀製的黑蒜加落壽司上面,黑蒜原來同吞拿魚好match!師傅再比我地睇黑蒜粉...離遠都聞到香。
車海老
車海老 1成熟 熊本 粉 海老腳烘乾成粉
我最欣賞呢度將每一件普通壽司用不同烹調 / 調味料,變成一道充滿驚喜菜色!
車海老係江戶前時期傳統壽司,選用熊本的車海老,將車海老用水煮至1成熟,加上用海老腳烘乾成的蝦粉,蝦的鮮味,蝦的彈牙,完全表達曬!
大硯
全晚最驚喜的菜色出現,可能我未食過,師傅將大硯漫煮,加上鰻魚汁,將貝類的甜味帶出,而且好脆口,好有嚼勁!師傅話呢個都係江戶前時期傳統壽司,只係香港比較少人整。
雞頸
食左咁多壽司,食個串燒中和下,師傅用雞頸呢個香港人晤會用的部分,原來肉質好嫩好彈,配合柚子胡椒,真係想叫酒飲啊!
小長井蠔
食完油膩食物,食個酸物中和,呢個小長井蠔個殼好薄,滿滿一隻蠔,配合酸汁做得啫喱,好夾好順口,蠔味好豐富,我真係晤捨得吞。師傅最後介紹自己叫阿豪....所以我地就叫佢"小長井蠔"喇! haha!

鮫鰈
全晚我最喜愛壽司係呢個鮫鰈,真係食到我毛管棟。最底係魚身,魚油豐富,上一層係裙邊,爽口彈牙,最後係魚肝,將魚的味道發揮最好,原來可以咁好食,
小小一舊壽司可以食到3個層次的口感!

赤貝
在心齋橋見過切赤貝需要好大的技巧,今次食到,香港師傅都整得好好!

毛蟹
師傅將毛蟹蒸熟,將蟹肉一絲一絲取下,再撈蟹膏,蟹味超級濃!
中拖羅

拖羅 中拖羅
師傅拎模型來介紹變舊最好食,中拖羅肥美但唔會好死大拖羅咁多根,師傅拎火槍輕輕燒一下,味道更好,魚油滲出來,入口即刻融化。

北海道根室海膽
海膽去到5月中就無咁靚了,如果而加唔食就對唔住自己。

鰹魚湯
師傅細心介紹咩係好鰹魚。
熊本安迪斯蜜瓜

熊本安迪斯蜜瓜 - 超級甜,真係happy ending!
前菜
八爪魚刺身