2019-01-25 109 瀏覽
今日放工朋友提議左黎銅鑼灣既呢間Seoulmate Cafe 黎食飯,一入去有種浪漫滿屋feel既風格💏光猛得黎有啲可愛裝飾,又唔會過份女性化、都幾舒服😊朋友話之前黎過一次了貪佢野食多款又唔算貴,果然menu有好多選擇🥳朋友先揀左卡邦尼炒年糕,正😍一來我鍾意Carbonara🍝,二來平時男友麻麻地年糕既質地,所以呢個我都正好想食。另外揀左Seoulmate柚子橄欖海鮮沙津🥗加脆薯網,同埋炸蝦球🍤先唔好叫咁多野食,留返肚可以再叫甜品😛朋友點的熱柚子薑🍵連個杯都cute過人,幾得意!先黎左個柚子橄欖海鮮沙津🥗柚子汁好清新,相對地橄欖味就唔太重,但當中都幾多海鮮,D帶子仔口感唔錯,蝦🦐就更加爽彈好食! 但我最鍾意都係個脆薯網🥔炸得好香脆,D薯絲好幼身,令口感更好,但又唔油,配沙津食個罪惡感更加低哂😂🤣賣相都好吸引,同餐廳既可愛風好夾🤓炸蝦球🍤的份量好啱細party食,2-3人大家share就剛好。而且一份已經有兩款口味,原味既蝦肉好彈好香,kimchi味既蝦球就濃味D,香口D,我就鍾意kimchi味,朋友本來唔食辣🌶所以覺得原味好食,不過佢都話咁既份量兩款都可以試好抵😋最後上埋個邦尼炒年糕,

柚子薑

朋友點的熱柚子薑🍵連個杯都cute過人,幾得意!
柚子橄欖海鮮沙津加脆薯網

炸蝦球

卡邦尼炒年糕

最後上埋個邦尼炒年糕,先來個Carbonara sauce已好香,攪埋隻蛋就更加正! 有D蛋汁🥚令到年糕更香滑,而且個汁既濃度剛好,唔會太杰或太熙,煙肉都好食,幾香同年糕幾夾。
韓國荷蘭寶寶班戟同雪糕

呢個份量我地兩個食都剛好,之後就可以叫甜品啦!~ 最後揀左韓國荷蘭寶寶班戟🥞同雪糕。呢個名好似好攪鬼,google左先知原來呢隻薄pancake,圓圓的個邊會焦起少少的就叫Dutch Baby pancake,落左少少糖霜加埋個蛋味🍳幾重既pancake,一個字,正! 呢個pancake好在夠薄身,唔會好heavy,而且佢熱食配個vanilla ice-cream🍦梗係夾啦,而且仲有個醬可以揀,我地選左花生醬,所以搽埋一齊食真係好香,大滿足!
2019-01-22
柚子薑