2015-09-09
星期六好想食小籠包, 就諗起V CITY有利小館, 聽同事說TIME SQUARE的利小館好有水準, 食物好好味, 咁諗住去屯門分店應該不會很差吧, 再加上是利苑集團, 點都唔會差吧.我們兩個人坐係一張六人枱, 同另外兩個人撘枱. 已經覺得原來要撘枱的, 之後未執枱, 旁邊兩個人一直在等開位, 應該都等左一段時間, 抺枱的男仕應又求其, 抺完我個位仲有豉油, 抺枱一個人, 攞餐具一個人, 攞茶又係一個人, 有冇咁多人服侍呀. 感覺已有點混亂.我們點左四樣嘢, 小籠包, 雲吞雞, 皮蛋豆腐同埋荷葉飯, 因為張枱係有編號的, 所以把點菜紙給了一女仕應, 等等等左好耐都冇嘢食, 但隔離張枱不停的聽到食客跟仕應說是送錯, 食物不是他們點的, 看上去的有點熟, 好似是豆腐及小龍包, 但一直在行去其它枱, 所以冇為意, 那動作重覆發生了三次, 那一籠小籠包及豆腐行了三大個圈, 我諗唔會係我的吧. 追仕應我們的單, 原來是落錯左, 唔知去邊, 但過左一陣攞番那行了三四個圈的小籠包給我們, 我話這小籠包已乾水及凍晒, 點食, 叫佢再整, 豆腐佢照放下來, 說豆腐是凍食的, 但咁行凍都變唔凍啦. 先食豆
我們點左四樣嘢, 小籠包, 雲吞雞, 皮蛋豆腐同埋荷葉飯, 因為張枱係有編號的, 所以把點菜紙給了一女仕應, 等等等左好耐都冇嘢食, 但隔離張枱不停的聽到食客跟仕應說是送錯, 食物不是他們點的, 看上去的有點熟, 好似是豆腐及小龍包, 但一直在行去其它枱, 所以冇為意, 那動作重覆發生了三次, 那一籠小籠包及豆腐行了三大個圈, 我諗唔會係我的吧. 追仕應我們的單, 原來是落錯左, 唔知去邊, 但過左一陣攞番那行了三四個圈的小籠包給我們, 我話這小籠包已乾水及凍晒, 點食, 叫佢再整, 豆腐佢照放下來, 說豆腐是凍食的, 但咁行凍都變唔凍啦. 先食豆腐, 好細碟呀, 都滑身的, 皮蛋切到好好好細粒, 跟我想像中的差好遠. 平平無奇.
之後又等等...再問, 仕應又走埋嚟問我們欠咩, 那雲吞雞又係行左幾個圈先俾我們, 已半凍, 但佢話係熱的, 味道都OK的, 有雞蛋絲, 雲吞幾粒, 雞脾一隻, 雲吞是小小的, 有蝦的, 普通啦, 可能唔夠熱, 所以差左少少啦.
之後又有另一個仕應又走埋嚟問我們欠咩, 又重覆講一次, 才說荷葉飯賣晒, 叫我們食別的, 揀蒸飯又話要等半小時, 之後再問小籠包, 又要等10分鐘, 我立即埋單走人.
這一餐飯食左一個多小時, 但受了很多氣. 沒有想到利苑會這樣, 非常失望, 我最終都食唔到想食的小籠包呀.