2020-01-12 44 瀏覽
今日同家人來逛下新商場v walk,晚餐時間,發現原來都幾多餐廳選擇。由於商場嘅一字型設計,由頭行到尾都需要啲時間,我哋決定見到居酒屋幾啱食就唔好諗咁多.屋企人鍾意食牛舌,鍾意佢呢個鐵板牛舌所以係寒冷嘅天氣保存食物嘅溫度。牛舌薄薄一片,有口感得來唔會太難咬。個人認為偏甜,但勝在牛舌好食 $248嘅魚生飯雖然唔平,但係勝在份量夠多,厚厚好新鮮嘅魚生一啲都唔吝嗇,足夠同家人分享而唔覺得飽濟。平時落豉油同芥辣,呢度嘅魚生飯附送魚湯,幾特別嘅食法,魚湯嘅鮮鹹味唔會好似豉油咁蓋過左魚生嘅味道,反而相輔相成,冬天有湯落肚,更覺得溫暖屋企人比較鍾意食熱食,我哋叫咗一個海蝦天婦羅稻庭烏冬。烏冬煙韌,天婦羅稍為厚粉最鍾意嘅係呢個美人雞鍋,湯底鮮甜,上湯配菜很鮮味。雞份量夠多,美中不足係我地冇選擇較貴嘅美人雞,雞件唔太有雞味,相比個湯就失色少少。不過,$188有咁嘅份量,一家人食相當夠最後每人叫咗一隻燒日本蠔,都係一人$26。待應會俾你睇吓未燒嘅樣,再幫你拎去燒,認真周到