點解揀星期四入長洲玩,全因為呢間咖啡店只開星期四、五 & 六,每日只開5 - 5.5小時,其餘日子都係休息,咖啡店個位置係西堤個邊,同碼頭都有一段距離,烈日當空行到去都真係流晒汗咖啡店有室外同室內,酷熱天氣下相信都會想即刻衝入室內涼冷氣,以簡約日系裝修為主調,有間房仔仲以榻榻米作佈置,真係好有日本家的感覺日本蜜柑卷蛋卷蛋都仲幾鬆軟,入面既蜜柑唔算好甜,整件味道清新唔膩柚子抹茶芝士蛋糕抹茶芝士蛋糕都幾幼滑,仲食到一粒粒既柚子肉係入面,增添口感之餘亦都減左芝士蛋糕既膩蘋果批配雪糕蘋果批上鋪滿了一片片既蘋果,個批又薄又酥脆,仲食到好香既肉桂味,再加球雲呢拿雪糕,真係好match凍青檸咖啡梳打Tonic 其實係好高糖份既飲品,所以轉了梳打,espresso 同青檸梳打既配搭味道係幾fresh,能真正飲到咖啡同青檸既原味凍青檸梳打因為唔想飲太多咖啡因,所以無加espresso,無糖既青檸梳打透心涼又解渴Latte奶泡打得好綿滑,拉花線條好清晰,整杯口感順滑食物同飲品都還好的,但我覺得咖啡店比較污糟,榻榻米張枱d漬無人清潔(我自己抹返乾淨),冷氣機鋪滿晒一舊舊既塵,張榻榻墊更加有頭髮,我直情唔想坐

日本蜜柑卷蛋
卷蛋都仲幾鬆軟,入面既蜜柑唔算好甜,整件味道清新唔膩

柚子抹茶芝士蛋糕

蘋果批配雪糕

凍青檸咖啡梳打

凍青檸梳打

Latte
奶泡打得好綿滑,拉花線條好清晰,整杯口感順滑

食物同飲品都還好的,但我覺得咖啡店比較污糟,榻榻米張枱d漬無人清潔(我自己抹返乾淨),冷氣機鋪滿晒一舊舊既塵,張榻榻墊更加有頭髮,我直情唔想坐上去,一星期只開3日都可以咁污糟,相信好耐都無人清潔罷,疫情下真的唔係好接受到😖😖