2017-01-04 282 瀏覽
依個冬天唔係打邊爐, 就係食西野....真係食到有d悶....今次聽男人講荃灣有一間專食肉餅既中式餐廳, 諗都唔洗諗就去左~ 不過當去到荃灣...google map下先知原來都離地鐵站幾遠行......結果行左大概3個字到先去到一坐低打算睇餐牌時, waiter已經上左3碗湯俾我地先~淨係睇佢個餐牌....都真係開始頭都暈....因為佢大大話話都有成30款肉餅 LOL 最普通既咸魚肉餅去到甜味既特式果醬都有~對於女仕黎講, 見到有一款真係眼都光埋: 花膠肉餅晚餐set係$98, 有一開始既湯~ 仲可以簡飯, 粥同埋米粉~加$2仲可以轉菜飯 / 油飯~首先講下佢個花膠先~ 一大煲飯total有4大舊花膠, 每舊都有至少手板咁大塊, 佢蒸完出黎都好"淋"~ 再係上面加埋特製既汁味道都唔錯, 絕對唔係味精味~ 而花膠"膠度"都好好, 咬落口真係啖啖膠質~如果以$98黎講有4大舊花膠都真係幾唔錯~去到個重點就係肉餅, 依個肉餅係蒸的~ 咬落去都幾滑, 肉質都鮮嫩, 唔會"梅"身~ size同厚度都適中~食得蒸肉餅, 冇理由唔食煎啦~今次又再保守d~叫左個金沙蛋黃肉餅鐘意食黃金蝦, 蛋頩既人,

一坐低打算睇餐牌時, waiter已經上左3碗湯俾我地先~

對於女仕黎講, 見到有一款真係眼都光埋: 花膠肉餅
足三兩花腸肉餅

食得蒸肉餅, 冇理由唔食煎啦~

今次又再保守d~叫左個金沙蛋黃肉餅
秘制金沙蛋黃肉餅
鐘意食黃金蝦, 蛋頩既人, 都不能錯過依個新煮法~佢係用煎既方法, 煎完再係上面舖上蛋黃~ 咬落去同蒸有小小唔同~ 比較香口~同時再加埋蛋黃一齊食, 蛋黃味會蓋過左肉餅~ 但overall感覺都算不錯~

朕都有試過就咁將d蛋黃撈飯, 肉餅分開食, 當然蛋黃味隨即冇咁重~ 但可能已經開始凍左, 所以都冇咁香口~
最後食左2個都算heavy既肉餅, 都唔差在叫多一個都算heavy type~就係芝士
流心芝士肉餅
芝士我地都係選擇用煎既方法~ 今次冇左d 蛋黃係面, 就咁食佢新鮮煎出黎, 果然係唔同d~ 真係好香口~ 表面煎到有小小脆脆地~內裡既肉餅仲有小小淋淋地, 中間再夾左小小芝士流心~ 朕本人就最鐘意食個~

除左3個肉餅飯之外, 大家都知道女仔永遠都係眼闊肚窄~ 我地仲叫多左2個小食~
芝士炸薯波
依個芝士波......真係好似食緊小小薯餅粒咁, 炸完出黎都幾香口, 唔會太油膩~ 但本人就不太喜歡~
芥香木耳
另外仲叫多左一個木耳~ 依個木耳佢帶有小小芥末味~ 除此之外應該係用好多醋事前醃左先~ 係食飯之前酸酸地都幾開胃~

總結:

其實有好多唔同款既肉餅去滿足每個人唔同既口味係幾好的~

我地3個女仔叫左3個肉餅飯~份量真心都幾多~ 3個女仔應該叫2個就已經好足夠~我比較喜歡芝士個款因為煎得香口d~ 但朋友仔就喜歡蛋黃多d~ 整體都不過不失~都有80分~

以一個dinner黎講, 可能$100唔算係太平, 但以佢既份量真係可以食到一個男人好飽~

如果下一次再俾我簡, 可能我會還原基本步叫返咸魚煎肉餅~
2017-01-03
足三兩花腸肉餅