今日同朋友喺旺角行行下,見到有間餐廳外面有塊好大嘅牌寫住老碼頭。再上網search下,見到內在環境好古色古香,已經好有興趣試。然後望到原來佢平時只做晚市火鍋,但呢排晚市禁堂食就做埋午市,姐係今日午餐可以食呢間啦。反正今日下午又幾得閒,可以坐喺到慢慢打下邊爐,就去左食啦。鴛鴦湯底 $178好想食辣嘅火鍋湯底,但又知道自己有時候都會想食返少少清啲嘅。好彩呢度有鴛鴦湯底可以揀,所以我哋就揀咗一邊係辣嘅湯底,令一邊就係唔辣嘅豬骨湯啦。店員建議可以揀咗小辣先,因為如果唔夠辣可以之後再加辣。所以我地就揀左小辣。不過其實小辣都幾夠辣,所以我哋之後都冇再加辣嘅。豬骨湯鹹鹹地,味道幾濃,幾好食。入面仲有啲冬菇、紅棗、杞子同埋火腿添,都可以食埋架。澳洲雪花肥牛(半份)$82兩個人嘅話食半份都夠,啲雪花都幾靚,幾有牛味。每塊肥牛都幾大片。瘋狂辣牛肉(半份)$68鮮牛肉上面滿佈辣椒,再放入麻辣湯底入面,辣上加辣,正。蒙古羊肉片(半份)$68羊肉唔會太羶,都唔錯。爆菊花鮮蝦滑 $88以為會好辣,但其實都唔係真係好辣。蝦滑好彈牙,入面充滿蝦籽,唔錯。唐生菜 $28以單點嘅邊爐黎計, $28可以叫到唐生菜其實唔貴。

鴛鴦湯底 $178

澳洲雪花肥牛(半份)$82

瘋狂辣牛肉(半份)$68
鮮牛肉上面滿佈辣椒,再放入麻辣湯底入面,辣上加辣,正。

蒙古羊肉片(半份)$68
羊肉唔會太羶,都唔錯。

爆菊花鮮蝦滑 $88

唐生菜 $28
以單點嘅邊爐黎計, $28可以叫到唐生菜其實唔貴。份量都幾多,鍾意食菜嘅我哋叫咗兩份。

紫薯寬粉 $38
呢個都幾少見,幾特別所以叫左。煮完出嚟嘅紫色好靚,如果紫薯味再濃啲應該會再特別啲。但都幾值得一試。

貴州蕨根粉絲 $38
都係幾特別嘅,顏色比較深色,都係好彈牙。不過個人鍾意紫薯寬粉多啲。

即炸響鈴 $48
有六大件,好食。

解辣玫瑰冰粉 $32
呢個係店員推薦嘅,佢話解辣一流。其實兩個人share都夠食。冰粉好食,有少少甜甜地嘅汁。平時食冰粉都係桂花冰粉多,呢個玫瑰冰粉幾特別,上面有啲果乾同埋西瓜粒,呢個配搭好食。

呢度環境坐得真係好舒適,裝修果然係古色古香,充滿中國風。
2020-12-28