2018-12-07 1657 瀏覽
呢個星期真係食左好多日本餐廳,而今晚又相約左朋友黎呢間食日本磯燒的餐廳試試。餐廳位置於天文臺圍,係尖沙咀港鐵站要行一陣先到。餐廳裝修都好有日本的風格,燈光柔和。坐低後店員為我們介紹了幾款二人套餐,最後我們揀選了$498/位的二人餐。而餐廳剛剛做緊一個一手抓蝦的活動,只要你一隻手可以拎到幾多隻就可以免費俾你食!而我朋友抓到6隻,所以我地可以一人三隻!抓到後,店員幫我們燒黎食!一手抓蝦活動(6隻),蝦都唔細隻,冇諗過燒完之後係咁好食,蝦燒得剛剛好,個殼脆卜卜,D蝦非常鮮甜多汁,蝦頭還有不少蝦膏!好正呀!河豚魚干,沒有燒到水份乾哂,還吃到魚的鮮甜,魚干面塗上了甜甜的燒烤醬,再點上附有的沙律醬一齊食,味道更突出!特上刺身拼盤五點,包括了三文魚、甜蝦、油甘魚、左口魚。所有刺身都好新鮮而且是厚切,啖啖肉!最特別係左口魚有附設的酸汁可點,更加突出魚的鮮甜!漁獲濱燒,包括網鮑2隻、北寄貝1隻、帆立貝2隻。D海鮮超級新鮮,上枱的時候仲係識郁架!由於係店員燒俾我地食,所以唔會燒到過左火,網鮑燒得很彈牙、鮮甜,北寄貝同帆立貝都好爽口,燒到殼上面還有這兩款貝類的汁,很清甜!蟹味噌甲羅燒,這裡的甲羅燒附有米餅一

抓到後,店員幫我們燒黎食!

!

蟹味噌甲羅燒,這裡的甲羅燒附有米餅一齊食,蟹膏味濃郁,配上米餅一齊食可減淡蟹膏的咸味!
黑松露茸野菌箔燒

黑松露茸野菌箔燒,野菌有淡淡的黑松露味,鮮甜多汁!

京都海鮮湯茶漬飯配明太子

京都海鮮湯茶漬飯配明太子,湯很清甜,而飯中配有飯素,帶出少少的咸味!明太子是燒過的,加到茶漬中可調味,另外再係茶漬飯中加入芥辣更惹味!

甜品是綠茶雪糕,有淡淡的綠茶苦澀味,能解滯,為這餐畫上完美的句號!

總括黎講,餐廳位處於旺中帶靜的天文臺圍,食物質素高而且新鮮,店員很親切主動,會主動加水又幫忙燒食物。有機會的話要再帶朋友黎試下其他套餐!

2018-12-06