2K
30-7-2009上年用阿媽的會藉優惠, 喺度食了全城最好的心太軟 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1920327), 今年阿媽提議又嚟, 當然又係因為 coupon 嚟 steakhouse 當然食 steak 吧, 今次反而以 seafood 為主, 但一樣食得好滿意:Homemade table bread 都係嗰幾款 (芝士薄脆, plain baguette, spinach baguette etc), 不過主角當然係 plain, truffle 及 sundried tomato + garlic 3 款 butter, 味道仍然以濃香 truffle butter 最對胃口 Sundried tomato + garlic 的味道帶酸, 感覺無咁膩, 都好食.Appetizer 揀了 Deluxe Chilled Seafood Mountain*: 4 人驚 "for 1 person" 唔夠食, 所以叫了 "for 2 persons" 的 ($1150),
30-7-2009

Appetizer 揀了 Deluxe Chilled Seafood Mountain*: 4 人驚 "for 1 person" 唔夠食, 所以叫了 "for 2 persons" 的 ($1150), 點知個碟大得似洗手盤
, Boston lobster, crayfish, king crab legs, black mussels, abalone, prawns (巨, 大, 細都有), Manila clams, scallops 及 jade whelks 亦真係堆積如山... 選擇唔比隔嚟 Harbourside (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1918250) 少, 新鮮度亦當然無得頂. 咁多款個人最喜歡 scallops, 好甜, 好嫩, 又可以食得斯文一點, 哈哈. 極力推介呢盤嘢, 不過 "for 2 persons" 份量足夠 4-5 人食, 食完仲要好飽嗰隻, 大家 order 的話要留意.

Lobster bisque* ($130): on the side 有一條 seaweed grissini, 又鬆脆又好香紫菜味, 好食; 湯就杰撻撻, 好香, 極濃, 幾勁的酒味, 除大量粒粒龍蝦肉之外, 仲有粒粒西芹, 紅蘿蔔之類的蔬菜, 感覺無咁漏. Morton's (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1871651) 的好, 但呢個更好, 值得試試.

揀完刀及 serve 完每人一串 cherry tomatoes 及 garlic 後, 最後 24oz Australian Angus Rib Steak* ($610) 及 24oz Australian Giant Lobster Tail* ($1200) 一齊 serve: waiter 提議前者「4 成熟」, 賣相亦對辨, 如常帶炭烤味, 肉味亦當然濃, 不過有點嚡, 食落又似 medium 多 d, 其實「4 成熟」即係點? 後者 gratinated with Garlic Hollandise, 唔乾唔硬, 爽口又香口, 都幾好食, 不過喺西餐廳, lobster 我都係 prefer 凍食多 d...

10 幾款 mustard 中想揀「少少辣」的, waiter 就推介 English mustard, 不過最後我都無乜食佢, 因為掛住食「名物」8 款鹽
Peruvian Pink, Chardonnay Oak Smoked, Murray River, Ittica d'Or Sicilian, Alaea Hawaiian, Himalayan Pink, Gris de Guerande 及 Cyprus Flake 當中, 以 Himalayan Pink 最幼, Alaea Hawaiian 賣相就好似咖啡糖, 不過你問我味道有乜分別, 我就當然唔識答你

Side orders 仲有 Steamed Broccoli with Garlic* 及巨型 Baked Idaho Potato* ($78 each), 前者我食了好多, 味道無乜特別, 後者就無膽 / 無位挑戰了.

食到 110% 飽, 亦當然無 order 甜品, 呢晚註定同 Chcolate fondant 無緣了.

Weekday 仍然座無虛席, 環境都係咁嘈, service 亦繼續好, 感覺良好.

今年優惠無上年咁多, 折完每人差不多成千銀 @_@" 再有 coupon 的話, 下次應該都要一年之後了.

*資料來源: http://hongkong-ic.dining.intercontinental.com/honic/pdf/sh_alacarte.pdf
2009-07-30
  • Homemade Truffle Butter
  • Deluxe Chilled Seafood Mountain
  • Lobster Bisque