2018-11-20 733 瀏覽
公司附近嘅食肆已經食到好悶😪, 今日Monday blue不如跨區食lunch啦🤗! 有同事話去深水埗食腸粉,點知個個都話好喎🤭,於是六個人就柴娃娃搭地鐵過去。一去到已經見到有十幾個人排緊隊😨,以為等緊位啦,原來係排隊外賣腸粉🤪,到底係乜野驅使d人連腸粉都要排長龍呢🤨?入去睇下先,入面大約有八至十張枱,已經坐滿曬人🙆🏻‍♀️,同埋有人企喺側邊等緊位,初時都擔心我地六個人會唔會等好耐🤨,不過可能人流多流動快,大約等左十分鐘已經有位🆗。諗緊食乜好嘅時候🤔,發現附近d人通常都食嘅有腸粉,粥同埋蘿蔔。好啦,咁我地就叫左一人一碟腸粉,一碟三拼(魚蛋,豬皮,蘿蔔),燒賣牛肉各六粒,一碗粥同四杯豆漿。腸粉: 有細中大三個份量🍽比你揀,呢個係中。令立立熱辣辣好有光澤🤤,偏幼身,的確好滑好滑,黎到本身已經加左豉油同麻醬,好彩豉油唔係太多太鹹,出面有d真係多到浸住d腸粉🏊🏻‍♂️,呢個啱啱好👍🏻,枱面有甜醬辣醬同白芝蔴比你自己落,白芝蔴炒得夠香,有畫龍點睛嘅效果!😻三拼(魚蛋,豬皮,蘿蔔): 魚蛋一般😐,有少少硬,麵粉多🤦🏻‍♀️。豬皮ok,本身無乜味,要靠點個汁就好d。最正係蘿蔔😍,煮得夠腍,唔老,好清甜👯‍
腸粉(中)

三拼(魚蛋,豬皮,蘿蔔): 魚蛋一般😐,有少少硬,麵粉多🤦🏻‍♀️。豬皮ok,本身無乜味,要靠點個汁就好d。最正係蘿蔔😍,煮得夠腍,唔老,好清甜👯‍♀️。所以之後都encore左一個淨蘿蔔,值得一試!🈵
三拼(魚蛋,豬皮,蘿蔔)

燒賣牛肉: 唔🤭......呢個....真係好一般,兩樣都好似麵粉多,牛肉還好,燒賣真係可以唔試,食完唔係好知食左d乜野落肚😑🙅🏻‍♀️。
燒賣牛肉

另外個粥忘記影,不過同事話好食🙋🏻‍♂️,好足料,粥底夠綿。
食完仲順便去左樹記同埋去左買砵仔糕做下午茶😛,下次想再跨區食lunch,合益泰都係一個唔錯嘅選擇,下次要識嗌野喇!🤪😅
2018-11-19
腸粉(中)
三拼(魚蛋,豬皮,蘿蔔)
  • 三拼