2019-05-26 4026 瀏覽
係工廠入面搵到驚喜,是日去左荔枝角嘅D2 Place 行下街,行完街街本身諗住去億利工業大廈食一間台灣野,但上Openrice時見到Ulyssa by Aldou呢間西餐評價好似幾唔錯,女人作為善變嘅動物,決定轉移陣地去呢間西餐廳度試試。入到餐廳,餐桌整整齊齊咁排列,周圍有唔少吊飾去做佈署,好有格調,俾人一種舒服放鬆嘅感覺。呢度嘅員工好有禮貌同親切,除左俾餐牌我地之餘,仲會同我地介紹有咩主打,有咩推介野食,我地最後簡左三樣野食,分別係:煙三文魚牛油果藜麥沙律、寶雲酥波士頓龍蝦意粉 同 低溫慢煮燒美國牛胸肉配燒汁。煙三文魚牛油果藜麥沙律 ($88)賣相非常唔錯嘅一道菜,入面有生菜、車厘茄、牛油果、沙律菜、煙三文魚等,沙律材料都幾新鮮,唔需太多醬汁,少少嘅檸檬 同 醋,拌埋一齊食,係道非常開胃的前菜。寶雲酥波士頓龍蝦意粉 ($168)大大隻開邊嘅龍蝦舉哂腳咁黎到我地面前,仲有2皮餅乾條係伴碟,旁人見到都忍唔住望多幾眼,未食排場先震一震下人,哈哈!龍蝦上面放滿左金蒜粒,之後再拎去焗,龍蝦肉帶有濃郁嘅蒜香味。意粉口感軟硬適中,醬汁方面用左好多車厘茄而整成,酸酸甜甜好夠味,我地起哂佢嘅肉再同個意

煙三文魚牛油果藜麥沙律 ($88)

寶雲酥波士頓龍蝦意粉 ($168)
大大隻開邊嘅龍蝦舉哂腳咁黎到我地面前,仲有2皮餅乾條係伴碟,旁人見到都忍唔住望多幾眼,未食排場先震一震下人,哈哈!龍蝦上面放滿左金蒜粒,之後再拎去焗,龍蝦肉帶有濃郁嘅蒜香味。意粉口感軟硬適中,醬汁方面用左好多車厘茄而整成,酸酸甜甜好夠味,我地起哂佢嘅肉再同個意炒拌埋一齊食,啖啖肉而又爽口彈牙絕配,配合起黎好香口有好食。

低溫慢煮燒美國牛胸肉配燒汁
十大推介,好好味,熟度岩岩好,牛胸肉一向係我至愛,呢個部位好有牛味,就算連燒汁一齊食,都唔會遮蓋左牛本身既味道,佢呢到抵讚既係連配菜都整得好好味,都好有心咁輕輕炒過,另外再加左小小香草去調味,更有好味,有層次。如果你枇再食得濃味D的話,可以再點埋旁謗嘅特製芥茉醬食添。

餐廳整體體驗非常唔錯,無論環境、服務同食物素質都係水準之上,有心做而有返咁上下質素嘅食肆真係買少見少,呢個餐廳值得支持!
2019-05-16