2018-03-18 1347 瀏覽
今晚約咗友人們係銅鑼灣食飯,有友人提議食好啲,我諗住佢講啲咩高級日本嘢/西餐啦,點知佢提出食炸豬扒,什米?!?!食豬扒可以食得幾好呢?於是,我地就去咗呢間TONKICHI,吉列專門店!門面show咗唔同嘅炸物,有炸豬扒,炸蝦,炸蠔等。望落都幾吸引。叫完嘢食侍應就比咗呢個我地麔芝麻,攞住支棒碌下碌下幾過癮,唔食得都玩得,其實係用嚟加埋濃稠嘅豬扒醬留待一陣食炸物點嘅,磨得幾碎就按自己鍾意啦。侍應亦送上無限添加嘅椰菜絲,食炸物本身一定比較熱氣,食返啲椰菜絲就比較健康同開胃。由於我地都有選擇困難症,樣樣都想試所以叫咗個供三位用嘅特選定食,有豬扒,豬柳,大蝦同生蝝。件件都炸到金黃色,份量都好足,一定要相機食先!炸豬扒。外脆內軟,炸粉唔厚,亦同豬扒黏住唔會分離,咬落去又鬆脆又食到肉質嫩滑,而且一啲都唔覺得油膩!點埋剛磨嘅芝麻豬扒醬簡直係絕配!炸豬柳。肉質比較厚,比炸豬扒略嫌失色,適合啲鍾意實在啲口感嘅人。炸大蝦。大大隻蝦好實在,一啲都唔厚粉,好鮮甜,而且彈牙,點沙律醬好滋味。炸蝝。厚肉鮮甜!成個set要7百幾蚊+1,都偏貴,但食咗真係返唔到轉頭,會覺得同平時食啲炸物冇得比,鍾意食炸物嘅人真係要試下

點埋剛磨嘅芝麻豬扒醬簡直係絕配!

炸蝝。厚肉鮮甜!

成個set要7百幾蚊+1,都偏貴,但食咗真係返唔到轉頭,會覺得同平時食啲炸物冇得比,鍾意食炸物嘅人真係要試下!
2018-03-16