餐廳: 天虹海鮮酒家
資訊:

餐廳: 天虹海鮮酒家
資訊:

2008-03-23 9 瀏覽
南丫之行走到索罟灣最後一站,慕名而至最多鋪亦是最多人的天虹。好好彩有一圍海邊桌剛剛走,我便馬上溜過去要左張桌。我們點了二人餐,唔使煩又有想食既野︰蒜茸蒸元貝︰很好吃,元貝夠大隻,肉與鮮甜,而且有入味,蒜茸和粉絲亦很夠味,很快清碟。牛油焗龍蝦︰一來已經嗅到很香,龍蝦肉夠入味,很好食,很快清碟。清蒸游水海鮮︰蒸魚質數不錯,魚肉很滑溜,完全沒有鞋,很快清碟。酥炸吉列鮮魷︰酷愛魷魚的我一吃就感覺到和平時食既係有唔同,的確新鮮,是有種不同的味道,炸粉不厚,又是很快清碟。郊外靚油菜︰普通,勉強清碟。天虹炒飯︰揚州炒飯,有頗大隻的蝦肉一起炒,都幾好食,但真的太大碟,太多了。精美水果盤︰西瓜和菠蘿。環境當然好,就坐在海的旁邊。服務真的不堪一提,有一個光頭的男子態度比較好,但一個紮一條馬尾既中年女就麻麻地,請她點菜她馬上回喝︰「唔得閒住」然後走左去做其他野,(最後完全沒有回來)我們立即呆了,普通茶餐廳服務員也最多揚一揚手或說轉頭過來吧。後來看到隔黎桌向佢追個炒飯,佢又哦一聲走左,最後當然無理,個炒飯依然失蹤,個男人仲親自出去嘈。另一較後生較小個子的短髮男生,叫他上果盤他卻係咁姨應下,跟住走左走招呼一大圍

郊外靚油菜︰普通,勉強清碟。
精美水果盤︰西瓜和菠蘿。

環境當然好,就坐在海的旁邊。

服務真的不堪一提,有一個光頭的男子態度比較好,但一個紮一條馬尾既中年女就麻麻地,請她點菜她馬上回喝︰「唔得閒住」然後走左去做其他野,(最後完全沒有回來)我們立即呆了,普通茶餐廳服務員也最多揚一揚手或說轉頭過來吧。後來看到隔黎桌向佢追個炒飯,佢又哦一聲走左,最後當然無理,個炒飯依然失蹤,個男人仲親自出去嘈。另一較後生較小個子的短髮男生,叫他上果盤他卻係咁姨應下,跟住走左走招呼一大圍英文人,然後完全忘記了我們。

旅遊業最前線的服務員質數就只是如此。

埋單$380+茶錢+加一=$436

佢地差點連埋單都唔想埋。

最後最好既地方就係可以免費坐天虹既專船番尖沙咀,半小時後便已經在尖沙咀文化中心,好方便。