2019-02-02 166 瀏覽
今次同朋友慶生,想食中菜但又唔想咁悶,估唔到油麻地會揾到呢間私家小菜館!蓮渏飄香 $38/件 招牌菜炸蓮藕釀墨魚,老闆推薦一定要嗌,薄薄嘅炸粉包裹住爽口嘅蓮藕同彈牙嘅墨魚,點一點酸酸甜甜嘅蘋果香醋醬汁黎食,滿足多層口感同味覺😋籠仔海生蝦蒸飯 $288呢道菜無論蝦定飯都份量十足,每隻海蝦已經開邊🦐,直接品嚐到蝦肉😋。飯係呢道菜嘅精華🍚,用蒸籠蒸嘅飯食起上黎特別有米香🌾,蝦汁完全滲透落d飯度,有好濃郁嘅鮮味,唔會好乾身🥰。海蝦雖然唔係好大隻,但肉質爽口彈牙,都好新鮮!欖角一字骨 $138豬肋骨用欖角醬汁炸成,少少似蜜糖咁好香好甜而且外皮好香脆,食落肉質非常juicy一啲都乾柴,啲肉離哂骨好易咬而且又肥瘦均勻🐷正啊!沙巴龍蠆海斑兩食 $388小編比較鍾意食清蒸龍躉🐟,魚肉好嫩滑,有d入口即溶嘅感覺,醬汁調味適中,令魚嘅鮮味更加突出。龍躉魚皮好厚好滑,連埋魚肉一齊食嘅話,骨膠原質感好豐富,好有層次感呀🤩最後老闆仲送左個冰鎮菠蘿🍍係間好親切嘅私家小菜館😆

蓮渏飄香 $38/件

籠仔海生蝦蒸飯 $288