浜滝

Hamataki
餐廳:浜滝 (九龍城)地址:九龍城福佬村道59號地下A舖前排去咗九龍城福佬村道嘅北斗食Omakase,得知日本人老闆喺隔離鋪開咗間日式居酒屋——浜淹(讀音:濱龍),經過上次食飯開心嘅回憶,加上見到193最近都有去幫襯過,所以決定搵機會去食嘢🏮呢間居酒屋開咗接近6年,以前主打日式拉麵🍜,依家轉型主打日式料理🍣,而佢哋亦有同叁拾士多合作推出港日特式拉麵,老闆仲時不時返日本搵唔同嘅酒廠🍺,尋覓一啲當地人自家製、香港比較少有嘅sake返嚟比香港人品嚐🍶其實香港有好多日本餐廳同居酒屋🇯🇵,個人認為日本人主理嘅居酒屋,先至能夠整返最正宗嘅日本味道出嚟,而餐廳仲嚴選採用日本優質食材🗾,例如近江牛、葡萄豚等等嘅日本本土美食🤤入到餐廳聽到日文歌,雖然我唔識啲歌,但配合埋餐廳嘅裝修,例如日式擺設🪆、日本酒🍾、鯉魚旗🎏、日文posters等,感覺真係好地道😌,我坐低無耐,店員就開始詳細介紹餐牌同特色食物比我知🧑🏻,而我今日叫嘅四樣嘢入面有三款都有柚子元素,其中包括用咗啤酒杯去裝嘅大大杯凍柚子蜜🍯✝️半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥 $688寫住必試推介緊喺唔可以錯過,原來一個價錢就可以食到三款被譽為高級食材珍品——日本
餐廳:浜滝 (九龍城)
地址:九龍城福佬村道59號地下A舖

其中包括用咗啤酒杯去裝嘅大大杯凍柚子蜜🍯

✝️半熟龍蝦、海膽、龍蝦粥 $688
寫住必試推介緊喺唔可以錯過,原來一個價錢就可以食到三款被譽為高級食材珍品——日本伊勢海老整嘅菜式。好多人以為海老即喺龍蝦🦞,但實際上喺完全唔同嘅種類,最明顯嘅分別喺睇佢哋有無「剪刀」,伊勢蝦喺無鉗嘅,佢有長長嘅觸鬚,寓意長壽,被日本人示為吉祥嘅食物。
香港人一般叫兩者都喺龍蝦,畢竟個樣真喺有幾分似😂。味道質感方面,主要出產於日本三重縣南部嘅伊勢海老擁有白雪雪而且通透嘅蝦肉,半熟嘅整法可以做到鮮甜彈牙👍,
啖啖海老肉加埋海膽一齊食就顯得更高貴😎。
食完之後,店員會收返個龍蝦頭一開二分別用嚟煲龍蝦粥同龍蝦湯,加上娃娃菜、豆腐、雜菌、蘿蔔絲等配料,
所有精華滲透晒入去湯同飯入面,用熱石鍋裝住,keep住都咁熱辣辣🔥,
份量仲多到兩個人食都得👻

✝️大分烏賊肉素麵 $138
嚟自日本大分,將原隻烏賊嘅烏賊肉整成麵條嘅形狀🦑,放入裝咗冰塊🧊、柚子汁同檸檬汁嘅冷汁入面🍋,就好似平時食嘅冷麵咁,飲一梳梳烏賊肉放入口,食落柔韌有彈性,不過個人就覺得柚子同檸檬味過重,有少少鹹🤏

✝️綾町產葡萄豬可樂餅 $88
嚟自宮崎縣綾町鎮農場,人工飼養嘅葡萄豬以釀製葡萄酒用嘅葡萄皮同種子作為飼料🐖,令豬肉無普通豬嘅腥臊異味,仲標榜有豐富嘅維他命E🤩。葡萄豬有適量嘅活動,脂肪較少,肉質幼嫩多汁,食起嚟爽口唔膩,2014年仲成為日本最受歡迎嘅優質豚肉🐷。
呢到嘅可樂餅喺將薯仔煮腍整成泥狀🥔,揉成圓餅再蘸埋麵粉同蛋汁,最後加上麵包糠油炸,加上香蔥同柚子汁一齊食就夠哂滋味😋
2021-08-24