已經係第三次喺Tea saloon 食tea,其實之前兩次都對食物嘅質素及味道並唔係十分驚喜,因為Tea Set 分别有兩款~Ladies 同埋Gentlemen,前者以甜品為主,只有一至两件咸點,而後者以咸點為主,當中加插一兩件甜點,當然好明顯Gentlemen 主要預備給陪女朋友的男士所準備。頭兩次去都order Ladies,坦白講,以整體環境及氣氛,對甜品為主的Ladies Set 期望較大,但實際上味道一般,每件cake以及整體 的presentation並没有預期般靚,或者優雅嘅環境比食物嘅外觀優勝得多。因為上次去嘅時候,見到gentlemen Set十分吸引,今次去就决定order,味道果然較Ladies 好味好多,每一款嘅味道及材料亦十分出色及獨特,没有令我失望。同時地,今次見到order 咸點嘅客人亦較以往多。今以去主要為朋友慶祝生日,訂位時已問可否自携蛋糕,店員亦十分nice 地告知可準備生日牌放於tea set 上,當時並無太大期望,因為覺得tea saloon以傳統英式下午茶為賣點,所以對生日牌嘅美觀度一點期望都無,所以預備蛋糕,切餅費$150。。。。但當日發覺

今以去主要為朋友慶祝生日,訂位時已問可否自携蛋糕,店員亦十分nice 地告知可準備生日牌放於tea set 上,當時並無太大期望,因為覺得tea saloon以傳統英式下午茶為賣點,所以對生日牌嘅美觀度一點期望都無,所以預備蛋糕,切餅費$150。。。。但當日發覺生日牌好靚,靚過d cake
另外,佢地再送一碟三隻天鵝puff ,好好味,我覺得佢地嘅Cream質素十分高
雖然好多人話佢地嘅舖好難揾,但我覺得太子臺一帶遠離中環市中心,清幽雅靜,跟英式下午茶文化十分配合,更重要係可以電話訂位,亦無需好似某些餐廳要三,四個月前訂位或要排兩個鐘先可食到,可以輕輕鬆鬆enjoy 個weekend !!
2014-06-21
生日